Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Запитання та відповіді з податку з доходів фізичних осіб

Редакція ПБО
Стаття

Запитання та відповіді з податку з доходів фізичних осіб

 

Нормативна база:

ЦК — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про ПДФО — Закон України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб».

 

Я сплатив податок з доходів фізичних осіб за відчуження квартири, але угода була анульована. Як мені повернути сплачений податок?

Відповідно до п. 11.3 ст. 11 Закону про ПДФО

у разі невчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору відчуження об’єкта нерухомості, за яким здійснено сплату податку, платник податку має право на повернення зайво (надміру) сплаченої суми податку. Для цього йому необхідно подати річну податкову декларацію до 1 квітня року, наступного за звітним та підтверджуючі документи про фактично сплачений податок.

 

Я працюю на підприємстві, де отримую заробітну плату, а також зареєстрований як приватний підприємець (платник фіксованого податку). Чи маю право на податкову соціальну пільгу? Доходів від підприємницької діяльності не отримую (тимчасово не працюю).

Відповідно до п.п. 6.5.1 ст. 6 Закону про ПДФО платник податків має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, одержуваного з джерел в Україні у вигляді

заробітної плати на суму податкової соціальної пільги (далі — ПСП). При цьому граничний розмір доходу, який дає право платнику податку на одержання ПСП, становить у 2008 році 890 грн. на місяць.

Разом з тим п.п. 6.3.3 ст. 6 Закону про ПДФО визначено, що ПСП не може бути застосована до інших доходів платника податків, якщо він одержує протягом звітного податкового місяця одночасно такі доходи, зокрема, від підприємницької діяльності, тобто, якщо фізична особа зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності і працює як наймана особа з одержанням заробітної плати, то вона не має права на застосування ПСП до цієї заробітної плати.

При застосуванні вищевказаних обмежень щодо надання ПСП такій фізичній особі — суб’єкту підприємницької діяльності до отриманої нею заробітної плати не має значення фактичний результат здійснення такою особою підприємницької діяльності (прибуток, збитки), оскільки ст. 42 ЦК встановлено, що підприємництво — це самостійна господарська діяльність на власний ризик з метою досягнення економічних результатів та одержання прибутку.

 

Як оподатковувати корпоративні права, отримані фізичною особою у спадщину від померлого учасника товариства з обмеженою відповідальністю (не першого ступеня споріднення)?

Після отримання

Свідоцтва про право на спадщину корпоративні права померлого учасника виходячи з положень ч. 5 ст. 147 ЦК автоматично визнаються власністю спадкоємця. При цьому ТОВ щодо суми успадкованої частки не нараховує і не сплачує податок з доходів фізичних осіб, оскільки виплата доходу не провадилася. Відповідно до ст. 13 Закону про ПДФО у спадкоємця виникає обов’язок відобразити вартість успадкованої частки в річній податковій декларації та самостійно сплатити податок з цієї суми за ставкою, установленою п. 7.2 ст. 7 Закону про ПДФО — 5 %.

При подальшому продажу такої частки

всю суму доходу у складі фінансового результату операцій з інвестиційними активами через механізм пункту 9.6 Закону про ПДФО буде віднесено у збільшення загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи — спадкоємця з відображенням у річній податковій декларації.

У цьому випадку виникає подвійне оподаткування успадкованих корпоративних прав: уперше — на етапі отримання спадщини, а вдруге, коли у збільшення об’єкта оподаткування буде віднесено всю суму доходу від продажу успадкованої частки ТОВ без його компенсації витратами, оскільки інвестиційний актив, успадкований платником податку, вважається придбаним за нульовою вартістю.

 

У м. Києві оформлюється (у Дарницькому р-ні) договір купівлі-продажу садового будинку (придбаного до 2004 року) між двома фізичними особами, одна з яких проживає в Одесі, друга — у м. Києві. Як сплачується податок з доходів фізичних осіб? До якого бюджету його необхідно перерахувати? За якою ціною визначається дохід платника, який продає нерухомість?

Дохід, отриманий платником податку від продажу

не частіше одного разу протягом звітного податкового року, зокрема, садового будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), не оподатковується, якщо загальна площа садового будинку не перевищує 100 квадратних метрів. Якщо площа такого об’єкта перевищує 100 кв. м., то частина доходу, пропорційна сумі такого перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 1 % від вартості такого об’єкта нерухомого майна (п.п. 11.1.1 ст. 11 Закону про ПДФО).

Дохід від продажу об’єкта нерухомого майна визначається виходячи з ціни, зазначеної в

договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта нерухомого майна, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до законодавства (п.п. 11.1.3 ст. 11 Закону про ПДФО).

Сума податку самостійно сплачується сторонами (або однією стороною) договору до його нотаріального посвідчення через установи банків у сумі, визначеній податковим агентом (п. 11.3 ст. 11 Закону про ПДФО) до місцевого бюджету

за місцем оформлення документів, тобто за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса, про що зазначено в листі ДПАУ від 19.01.2007 р. № 783/7/17-0117. У вашому випадку податок перераховується до місцевого бюджету Дарницького району за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса. У реєстрі для реєстрації нотаріальних дій указується сума перерахованого податку, дата та номер платіжного документа.

Податковим агентом при здійсненні операцій з відчуження об’єктів нерухомого майна є

нотаріус, який зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір податковому органу за податковою адресою платника податку (п. 11.3 ст. 11 Закону про ПДФО).

 

Чи підлягає оподаткуванню спадщина, яка отримана у 2008 році онукою від дідуся- нерезидента у вигляді нерухомого
майна?

Оподаткування доходів, отриманих платником податків у спадщину регламентується ст. 13 Закону про ПДФО

, яким установлено ставки для оподаткування об’єктів спадщини залежно від ступеня споріднення спадкодавця та спадкоємця.

Так, при отриманні спадщини спадкоємцями, які є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, застосовується

нульова ставка податку до будь-якого об’єкта спадщини (п.п. 13.2.1 п. 13.2 ст. 13 Закону про ПДФО).

При отриманні спадщини спадкоємцями, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення,

ставка податку становить 5 % до будь-якого об’єкта спадщини (п.п. 13.2.2 п. 13.2 ст. 13 Закону про ПДФО).

У той же час при отримані спадщини від

спадкодавця-нерезидента ставка оподаткування становить 15 % (п.п. 13.2.3 п. 13.2 ст. 13 Закону про ПДФО) незалежно від ступеня споріднення.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню, включається згідно з п. 13.4 ст. 13 Закону про ПДФО до складу загального річного доходу платника податку і відображається ним у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (податковій декларації), яка подається

до 1 квітня року наступному за звітним.

 

Як оподатковується продаж побутової техніки фізичною особою? Чи враховуються витрати на його придбання, підтверджені документально?

Відповідно до п. 12.1 ст. 12 Закону про ПДФО дохід платника податку від продажу рухомого майна, зокрема побутової техніки, протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, установленою пунктом 7.1 ст. 7 Закону про ПДФО — 15 %. При цьому Законом про ПДФО не передбачено зменшення одержаного від продажу доходу на суму витрат, пов’язаних з попереднім придбанням рухомого майна.

 

Чи необхідно оподатковувати податком з доходів фізичних осіб допомогу при скороченні штату працівників?

Згідно з п.п. 4.2.1 ст. 4 Закону про ПДФО до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу з метою оподаткування податком з доходів фізичних осіб включаються, зокрема, доходи у вигляді зарплати, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, крім тих, які зазначені у п. 4.3 ст. 4 Закону.

Суми вихідної допомоги, що виплачуються працівнику в розмірі не менше середнього місячного заробітку згідно із статтею 44 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року при припиненні трудового договору з підстав, зазначених, зокрема, у п. 1 ст. 40 цього Кодексу, а саме — скорочення штату, з метою оподаткування податком з доходів фізичних осіб розглядаються як заробітна плата та підлягають оподаткуванню при їх виплаті за

ставкою 15 %.

 

Чи правомірно з мене вимагають сплату ПДФО з усієї суми отриманого доходу від продажу отриманих у подарунок цінних паперів без урахування їх вартості?

Порядок оподаткування доходів у вигляді інвестиційного прибутку регламентується п. 9.6 ст. 9 Закону про ПДФО

. Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу та його вартістю, що розраховується виходячи із суми витрат, понесених у зв’язку з придбанням такого активу (п.п. 9.6.2 п. 9.6 ст. 9 Закону про ПДФО). Інвестиційний актив, зокрема пакет цінних паперів, подарований (одержаний безоплатно) платнику податку, вважається придбаним за нульовою вартістю. При подальшому продажу платником податку такого інвестиційного активу інвестиційним прибутком вважатиметься вся сума доходу, отриманого внаслідок цього продажу, адже витрат на придбання не понесено платником податку, тому сплатити податок з доходів фізичних осіб необхідно з усієї суми.

Головний державний податковий інспектор інформаційно-довідкового департаменту ДПС Л. Краснокутська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі