Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Строковий трудовий договір та комунальний податок

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Строковий трудовий договір та комунальний податок

 

Частина працівників підприємства працює за строковими трудовими договорами. Чи включається чисельність таких працівників до розрахунку комунального податку? Як вести щодо них табель обліку робочого часу?

(м. Харків)

 

Порядок сплати місцевих податків і зборів установлюють органи місцевого самоврядування згідно зі

ст. 18 Декрету КМУ «Про місцеві податки і збори» від 20.05.93 р. № 56-93 .

Форму податкового розрахунку комунального податку затверджено

наказом ДПАУ від 24.12.2003 р. № 625. У виносці до зазначеної форми визначено, що кількісний склад працівників за відповідний базовий податковий (звітний) період (рядок 01) дорівнює показнику середньооблікової чисельності штатних працівників, визначеному згідно з Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 р. № 286 (далі — Інструкція).

У

п. 2.1 Інструкції встановлено, що до облікової чисельності включаються всі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємств, якщо, крім доходу, вони одержували заробітну плату на цьому підприємстві.

Не включаються

до облікової чисельності сумісники, працівники, залучені до виконання робіт за цивільно-правовими договорами (договорами підряду), а також інші категорії, зазначені в п. 2.6 Інструкції.

Отже, чисельність працівників, з якими укладено строкові трудові договори,

ураховується для визначення середньооблікової чисельності (за місяць), яка розраховується шляхом підсумовування кількості штатних працівників за кожний календарний день звітного місяця, уключаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і діленням на число календарних днів звітного місяця (п.п. 3.2.1 Інструкції).

Якщо органами місцевого самоврядування встановлено як податковий період квартал, то кількісний склад працівників визначається як сума середньооблікових кількостей штатних працівників за кожний місяць кварталу.

Облікова чисельність

штатних працівників за кожний день повинна відповідати даним табельного обліку використання робочого часу працівників (п. 3.2 Інструкції), тому облік робочого часу працівників, з якими укладено строкові трудові договори, необхідно вести на загальних підставах.

Микола

Шпакович, економіст-аналітик
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі