Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Внески до ПФ на суму лікарняних збільшують валові витрати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Внески до ПФ на суму лікарняних збільшують валові витрати

 

Чи відображаються у складі валових витрат внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, нараховані на суму оплати перших п’яти днів хвороби, які оплачуються за рахунок коштів підприємства, та допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачується за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності?

(м. Харків)

 

Відповідно до

ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV допомога по тимчасовій непрацездатності та оплата перших п’яти днів хвороби, що здійснюється за рахунок роботодавця, є об’єктом для нарахувань та утримань внесків до Пенсійного фонду.

Платником внеску до Пенсійного фонду в частині нарахувань із сум лікарняних є роботодавець. Щоб розібратися, чи має право платник податків віднести суми сплачених ним внесків до складу валових витрат, звернемося до

Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Згідно з п.п. 5.7.1 цього документа до складу валових витрат платника податків відносяться суми збору на обов’язкове державне пенсійне страхування та внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нараховані на оплату праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником податків.

Проте допомога по тимчасовій непрацездатності та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності не належать до фонду оплати праці (

п. 3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5). А отже, скористатися нормами п.п. 5.7.1 Закону про податок на прибуток для обґрунтування віднесення внесків до Пенсійного фонду до складу валових витрат не можна.

Незважаючи на це, представники головного податкового відомства підтримали ідею валововитратності внесків на пенсійне страхування, нарахованих на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, виходячи зі змісту норм

п.п. 5.7.1 Закону про податок на прибуток (див. Роз’яснення Департаменту громадських зв’язків та масово-роз’яснювальної роботи ДПА України // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 38).

Проте в інших роз’ясненнях податківців зазначено, що суми таких внесків

включаються до складу валових витрат на підставі п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток як суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов’язкових платежів), установлених Законом України «Про систему оподаткування» (див. листи ДПАУ від 05.05.2004 р. № 3523/6/17-3116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 42, від 11.05.2004 р. № 8365/7/15-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 43).

Ми цілком згодні з висновками ДПАУ щодо того, що внески до Пенсійного фонду, нараховані на суму лікарняних,

відображаються у складі валових витрат. А от з аргументуванням можна поспорити, адже відповідно до ч. 4 ст. 18 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV внески до пенсійного фонду не включаються до складу податків, інших обов’язкових платежів, які складають систему оподаткування. У зв’язку з цим відображати внески до Пенсійного фонду у складі валових витрат за допомогою п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток не зовсім коректно. На наш погляд, підставою для цього є п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток, оскільки витрати на оплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, нараховані на суму лікарняних, пов’язані з веденням господарської діяльності.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі