Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Фізособи-підприємці Розрахунок транспортного податку не подають

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Фізособи-підприємці Розрахунок транспортного податку не подають

 

Чи необхідно фізичній особі — підприємцю, який працює на єдиному податку, подавати розрахунок податку з власників транспортних засобів, якщо основний вид діяльності підприємця — надання транспортних послуг?

(м. Кривий Ріг)

 

Відповідно до

ст. 1 Закону № 1963 платниками податку з власників транспортних засобів разом з юридичними особами, є і фізичні особи (громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства), які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби.

Податок з власників транспортних засобів фізичними особами, у

тому числі і громадянами-підприємцями, сплачується перед реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щорічно або один раз на два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому здійснюється технічний огляд. Про це прямо зазначено у другому абзаці ст. 5 Закону № 1963.

Причому, зверніть увагу: підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування — єдиноподатники, податок з власників транспортних засобів сплачують на загальних підставах. Від сплати цього податку

Указ № 727 їх не звільняє.

Вимоги щодо подання до податкового органу

річного Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів, а також Розрахунку за транспортні засоби, придбані протягом року, стосуються тільки юридичних осіб (абзац четвертий ст. 5 і абзац другий ст. 6 Закону № 1963).

Підприємець не є юрособою, відповідно як «річний» Розрахунок, так і Розрахунок за транспортні засоби, придбані протягом року,

подавати не потрібно. Такої ж думки дотримується і ДПАУ (див. лист від 10.03.2004 р. № 1781/6/17-2216 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 12 та лист від 18.04.2006 р. № 4344/6/31-1019).

Своєрідний

контроль за сплатою податку фізособою-підприємцем відбувається перед проходженням техогляду автомобіля, що перебуває у власності фізичної особи, шляхом пред’явлення органам, які здійснюють технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжного доручення про сплату податку як за попередній, так і за поточний рік.

Інакше кажучи, фізична особа — підприємець сплачує транспортний податок як звичайні фізособи — громадяни (за тими самими ставками і в ті самі строки без подання Розрахунку).

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі