Теми статей
Обрати теми

ПП на загальній системі. Облік вартості патентів у приватного підприємця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Облік вартості патентів у приватного підприємця

 

Приватний підприємець працює на загальній системі оподаткування, зареєстрований платником ПДВ, має касовий апарат та придбав патенти на провадження декількох видів діяльності. Як підприємцю враховувати оплату за патенти — за видами діяльності, як це передбачено для юридичних осіб, тобто чистий дохід зменшувати на суму оплати патентів залежно від обсягів за видами діяльності?

(м. Одеса)

 

Згідно із

Законом про патентування певні категорії суб’єктів підприємницької діяльності зобов’язані здійснювати свою діяльність тільки на підставі придбаного патенту.

До видів діяльності, що підлягають патентуванню, належать:

— торговельна діяльність за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток;

— діяльність у сфері торгівлі готівковою іноземною валютою;

— діяльність з надання послуг у сфері грального бізнесу;

— діяльність з надання побутових послуг.

Юридичні особи — платники податку на прибуток

, які займаються зазначеними видами діяльності, зобов’язані окремо розраховувати податок на прибуток від кожного окремого виду такої діяльності і окремо — від іншої діяльності, що не підлягає патентуванню. Окремий облік необхідний для того, щоб відповідні суми податку на прибуток у розрізі кожного виду діяльності зменшувалися тільки на вартість торгових патентів, отриманих на кожний конкретний вид діяльності, що патентується. З цією метою п. 16.3 Закону про податок на прибуток зобов’язує підприємства проводити окремий облік:

— валових доходів, отриманих від проведення діяльності, що патентується;

— валових витрат, понесених в результаті її проведення;

— балансової вартості товарів, матеріалів, сировини, комплектуючих виробів та напівфабрикатів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, які використовувалися при проведенні діяльності, що патентується;

— амортизаційних відрахувань, нарахованих на відповідну групу основних фондів, які використовувалися при проведенні діяльності, що патентується.

Для

підприємців — фізичних осіб, які працюють на загальній системі оподаткування, законодавством передбачено свій порядок «заліку» вартості патентів.

Так, згідно з

п. 3 ст. 14 чинного розділу IV Декрету № 13-92 суми плати за патент та суми податку, сплачені протягом року за місцем виплати доходу та у вигляді авансових платежів, пред’явлених податковими органами, ураховуються при остаточному розрахунку суми податку на підставі документального підтвердження факту сплати податку.

Згідно з

п. 19 Положення № 1077 на суму сплаченої вартості торгового патенту за відповідний звітний період зменшується сума авансових внесків податку на прибуток або прибуткового податку для фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності.

Отже,

по-перше, сума плати за торговий патент зараховується приватному підприємцю при проведенні остаточного перерахунку сплаченого податку за підсумками звітного податкового року (на підставі поданої підприємцем річної декларації про доходи та підтверджуючих оплату торгового патенту документів). Саме такої думки дотримуються податківці (див. лист ДПАУ від 13.12.2006 р. № 23295/7/17-0417).

По-друге

, ні в першому, ні в другому документі не зазначається, що плата за торговий патент зменшує податок з доходів (прибутковий податок), нарахований тільки на чистий дохід, який отримано від певного виду діяльності, що патентується. Плата за всі торгові патенти (загальна сума вартості всіх патентів, що є в підприємця) зменшує загальну суму податку з доходу, отриманого приватним підприємцем. Дані для проведення «заліку» сум, сплачених за торговий патент, із сумами податку з доходів беруться із Книги за ф. № 10 та з річної декларації про доходи за ф. № 1 (див. відповідно додаток 10 і додаток 1 до Інструкції № 12). І в першому, і в другому регістрі підприємець, який здійснює декілька видів діяльності, не зобов’язаний підбивати підсумки за кожним з видів діяльності, що провадяться. Підприємець підбиває загальний підсумок, і те, що в п. 1.3 декларації про доходи вимагається зазначати види діяльності, від яких отримано дохід, зовсім не означає, що дохід необхідно показувати за кожним видом діяльності — просто потрібно зазначити, від чого отримано дохід: від підприємницької (конкретно яких видів) діяльності. Саме на загальний підсумок має орієнтуватися підприємець і податковий орган у тому числі.

Отже, норми, що регулюють «залік» плати за патенти для фізичних осіб — підприємців, дозволяють зменшувати загальну суму податку з доходів (прибуткового податку), який підлягає сплаті, на плату за всі патенти, не роблячи жодних розмежувань за видами діяльності

.

Додатково нараховані при остаточному розрахунку суми податку підлягають сплаті не пізніше одного місяця від дня отримання повідомлення податкового органу, а

надмірно сплачені суми податку підлягають поверненню платнику не пізніше одного місяця після проведення остаточного розрахунку або за заявою платника зараховуються в рахунок майбутніх платежів (п. 3 ст. 14 чинного розділу IV Декрету № 13-92).

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі