Теми статей
Обрати теми

ПП на загальній системі. Розрахунок векселем: відображення в обліку підприємця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розрахунок векселем: відображення в обліку підприємця

 

З підприємцем на загальній системі оподаткування розрахувалися за товар векселем, який потім буде погашено грошима. Як така операція відображається в обліку та у Книзі за ф. № 10?

(м. Київ)

 

На наш погляд, у цьому випадку слід діяти так.

Для цілей

оподаткування (підприємця на загальній системі оподаткування) отримання векселя можна розглядати як отримання виручки в натуральній формі. Продовжуючи цю думку, дійдемо до того, що у випадку з вексельним розрахунком маємо справу з бартером.

Відповідно до

ст. 13 Декрету № 13-92 оподатковуваним доходом вважається різниця між валовим доходом (виручкою у грошовій та натуральній формах) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов’язаними з отриманням доходу. Отже, на момент надходження підприємцю векселя (вексель розглядаємо як виручку в натуральній формі) він повинен відобразити в Книзі за ф. № 10 виручку (дохід) у сумі векселя. Під цей дохід підприємець поставить витрати, які він поніс на придбання проданого товару. Це щодо операції з продажу товару.

Тепер стосовно операції з отримання та погашення векселя. У

ст. 13 Декрету № 13-92 міститься така норма: «При здійсненні операцій з купівлі-продажу корпоративних прав та визначених законом цінних паперів, крім набутих у випадках, визначених пунктом «з» статті 5 цього Декрету, оподатковуваним доходом громадянина, у тому числі зареєстрованого як суб’єкт підприємницької діяльності, вважається прибуток, тобто різниця між доходом, отриманим від продажу таких корпоративних прав та цінних паперів протягом звітного року, та документально підтвердженими витратами на їх придбання, понесеними громадянином протягом звітного року або попередніх звітному років. Облік фінансових результатів операцій з купівлі-продажу корпоративних прав та цінних паперів ведеться у порядку, встановленому пунктом 7.6 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств». Прибуток, отриманий громадянином від операцій з купівлі-продажу корпоративних прав та цінних паперів, обчислений за результатами звітного року, включається до складу його сукупного річного оподатковуваного доходу».

Отже, дохід від погашення векселя та витрати на його придбання (сума вексельного розрахунку) повинні обліковуватися

окремо за підсумками року. Але в Інструкції № 12, яку було викладено в новій редакції саме «під діяльність фізособи-підприємця», подібної норми немає. Це ставить під сумнів необхідність її застосування сьогодні. Принаймні так, по ідеї, повинні мислити податківці, оскільки автором змін до Інструкції № 12 є саме ДПАУ. З цього і будемо виходити.

Тоді у нас вийде, що на момент надходження підприємцю грошей від векселедавця,

він відобразить відповідні кошти у складі виручки (доходу) у Книзі за ф. № 10. При цьому одночасно з відображенням такої виручки (доходу) він таку саму суму відобразить у витратах (як суму операції міни, за якою було отримано вексель). Чистий дохід від такої операції дорівнюватиме нулю.

Катерина Владимирська, консультант

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі