Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Особливості обліку путівок на санаторно-курортне лікування в бюджетних установах

Редакція ПБО
Стаття

Особливості обліку путівок на санаторно-курортне лікування в бюджетних установах

 

Напередодні відпускної пори до редакції надходять запитання від бюджетних установ, які стосуються особливостей обліку путівок на санаторно-курортне лікування. Про порядок отримання, документального оформлення і відображення в бухгалтерському обліку та звітності путівок, що надаються за рахунок коштів Фонду соціального страхування, ітиметься в цій статті.

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Порядок надання путівок за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) здійснюється відповідно до

Інструкції про порядок забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, придбаними за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.06.2005 р. № 55.

 

Порядок отримання путівок

Путівка видається

в період відпустки за основним місцем роботи на підставі рішення комісії із соціального страхування, яке оформляється протоколом. Для отримання путівки працівник установи повинен подати заяву та медичну довідку про необхідність санаторно-курортного лікування (форма № 070/о).

Застрахованій особі за рахунок коштів Фонду може виділятися тільки

одна путівка протягом двох календарних років (крім путівок до санаторію-профілакторію за умови часткового фінансування її за рахунок коштів Фонду, реабілітаційного відділення санаторно-курортної установи та для лікування дитини без дорослого, що може бути виділено застрахованій особі протягом календарного року). При цьому за рахунок коштів Фонду та сама застрахована особа протягом календарного року може отримати тільки одну послугу із санаторно-курортного лікування.

Комісія із соціального страхування може прийняти рішення про виділення путівки відповідно до медичних показань для загального санаторно-курортного лікування і члену сім’ї, який працює на іншому підприємстві (якщо він також є застрахованою особою). У цьому випадку член сім’ї має надати довідку з місця його основної роботи, що він не користувався цією соціальною послугою протягом двох календарних років.

 

Оплата та видача путівок

Путівки можуть видаватися працівникам установи як безкоштовно, так і з частковою оплатою їх вартості (у розмірі

10, 20, 30, 50 відсотків вартості путівки). Яку частину путівки працівнику необхідно оплатити — вирішує комісія із соціального страхування з урахуванням матеріального становища застрахованого працівника.

Часткова оплата вартості путівки вноситься до каси установи з подальшим перерахуванням на рахунок Фонду, а за відсутності каси — через установу банку на рахунок Фонду. Приймання часткової оплати оформлюється прибутковим касовим ордером (для установи банку — квитанцією), що видається на руки одержувачу путівки.

За відсутності касового ордера (квитанції) путівка працівнику не видається.

Путівка до санаторно-курортної установи (крім путівок до реабілітаційного відділення) видається працівнику, як правило, за два тижні до початку заїзду. У путівці обов’язково вказують прізвище, ім’я, по батькові, місце роботи працівника, найменування установи, що видала путівку. Записи посвідчуються підписом відповідальної особи та скріпляються печаткою. Якщо в путівці допущено помилки, то вони підлягають виправленню і завіряються підписом відповідальної особи та печаткою.

Після повернення з лікування працівник повинен надати заповнений

зворотний талон до путівки або довідку про строк перебування в санаторно-курортній установі, завірену керівником та скріплену печаткою здравниці. На підставі цих документів провадяться відповідні записи у книзі обліку путівок до санаторно-курортних установ (Ф13-ФСС з ТВП).

Накладні за путівками, рішення комісії із соціального страхування, прибуткові касові ордери про часткову оплату за путівки, книга обліку путівок до санаторно-курортних установ, а також зворотні талони або довідки про строк перебування в санаторно-курортній установі повинні зберігатися нарівні з касовими документами.

 

Відображення путівок у бухгалтерському обліку та звітності

Отримання та видача путівок працівникам з урахуванням роз’яснень Держказначейства, викладених у

листі від 05.10.2005 р. № 07-04/1902-8176, відображаються так:

 


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Отримано від ФСС з ТВП путівку на санаторно-курортне лікування

331

652

3000

2

Одночасно вартість путівки відображається на позабалансовому рахунку

08

3000

3

Надійшли кошти від працівника за путівку (10 % вартості путівки)

301

364

300

4

Видано путівку:

— на вартість путівки, оплачену працівником

364

331

300

— на вартість путівки, оплачену за рахунок коштів ФСС з ТВП

652

331

2700

5

Одночасно вартість путівки списується з балансу

08

3000

6

Зараховано на спеціальний реєстраційний рахунок кошти, отримані до каси за путівку

328

301

300

7

Перераховано ФСС з ТВП кошти за путівку

652

328

300

 

Відповідно до

п.п. 4.3.24 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-VI вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України працівника або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно чи зі знижкою (у розмірі такої знижки) за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування, не включаються до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу працівника. Отже, податок з доходів фізичних осіб з вартості путівки, наданої за рахунок коштів Фонду, не утримується.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ вартість путівки (або її частини), оплаченої Фондом, відображається за ознакою доходу «

41». Частина вартості путівки, оплачена працівником, не є його доходом і тому не відображається у формі № 1ДФ.

Оскільки вартість путівки за рахунок коштів Фонду не включається до фонду оплати праці (

п. 3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5) і не обкладається податком з доходів, жодних нарахувань (утримань) соціальних внесків на вартість путівки (її частину) не провадиться.

Установи щоквартально звітують перед своєю виконавчою дирекцією відділення Фонду за формою Ф4-ФСС з ТВП і подають додаток Ф14 «Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування і путівки до дитячих оздоровчих закладів».

У фінансовій звітності розрахунки з Фондом за отримані путівки установи відображають у Довідці про суми дебіторської та кредиторської заборгованості установи за операціями, які не відображаються у формі № 7д, № 7м «Звіт про заборгованість за бюджетними коштами».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі