Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Перехід на загальну систему оподаткування та валові витрати за наданими раніше послугами

Редакція ПБО
Стаття

Перехід на загальну систему оподаткування та валові витрати за наданими раніше послугами

 

Підприємство, що з 01.10.2007 р. перейшло зі спрощеної системи оподаткування на загальну, одержує на розрахунковий рахунок кошти за послуги, надані до моменту переходу, та збільшує валовий дохід на цю суму. Чи має право підприємство включити витрати, пов’язані з одержанням цього доходу, до складу валових витрат?

 

Згідно з п.п. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями) до валового доходу включаються загальні доходи від продажу товарів (робіт, послуг), у тому числі допоміжних та обслуговуючих виробництв, що не мають статусу юридичної особи, а також доходи від продажу цінних паперів, деривативів, іпотечних сертифікатів участі, іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, сертифікатів фондів операцій з нерухомістю (за винятком операцій з їх первинного випуску (розміщення), операцій з їх кінцевого погашення (ліквідації) та операцій з консолідованим іпотечним боргом згідно із законом).

Відповідно до п.п. 11.3.1 п. 11.3 ст. 11 Закону № 334/94-ВР датою збільшення валового доходу вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), що підлягають продажу, у разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівку — дата її оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата фактичного надання результатів робіт (послуг) платником податку.

Оскільки згідно з п. 3.1 ст. 3 Закону № 334/94-ВР об’єктом оподаткування є прибуток, то витрати, понесені платником податку у зв’язку з одержанням доходу, мають бути включені до складу валових витрат у тому самому податковому періоді, в якому одержано кошти та збільшено суму валового доходу на відповідну суму за умови їх документального підтвердження.

Таким чином,

при збільшенні валового доходу на суму коштів, одержану за послуги, що надані до переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну, підприємство має право включити витрати, пов’язані з отриманням цих коштів, до складу валових витрат.

Відповідь підготовлено за сприяння:
Олексія Задорожного, заступника директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України
Валентина Завгороднєва, заступника директора Департаменту — начальника відділу адміністрування податку на прибуток та податкових платежів

(«Вісник податкової служби України», 2008 р., № 14 (489), с. 34)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі