Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Перепродавці послуг зв’язку не нараховують ПДВ на суму пенсійного збору

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Перепродавці послуг зв’язку не нараховують ПДВ на суму пенсійного збору

 

Підприємство уклало договір на отримання послуг мобільного зв’язку через дилера-оператора. Дилер на вартість передоплати виписав податкову накладну із сумою ПДВ у розмірі 20 % від суми передоплати. Підприємство на підставі отриманої податкової накладної відобразило суму ПДВ у складі податкового кредиту. Пізніше підприємством було отримано роздруківку спожитих підприємством послуг мобільного зв’язку, в якій ПДВ зазначено із суми за вирахуванням пенсійного збору (7,5 %). Як підприємству здійснити коригування суми ПДВ, адже, по суті, підприємство відобразило завищену суму податкового кредиту? Чи потрібно в цьому випадку вимагати від дилера розрахунок коригування до такої податкової накладної?

(м. Маріуполь)

 

Надання

послуг мобільного зв’язку є об’єктом обкладення ПДВ. Базою обкладення відповідно до п. 4.1 Закону про ПДВ є договірна (контрактна) вартість, визначена за цінами не нижче звичайних, включаючи суми законодавчо встановлених податків, зборів (обов’язкових платежів), крім ПДВ та збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового зв’язку*.

* Згідно з п. 1514 Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування для окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою КМУ від 03.11.98 р. № 1740, сума такого збору справляється з послуг мобільного зв’язку в розмірі 7,5 %.

Отже,

особливістю обкладення ПДВ операцій з подання послуг мобільного зв’язку є виключення з бази оподаткування ПДВ збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. З тим, що ПДВ справляється без урахування пенсійного збору, погоджується і ДПАУ (див. лист від 25.05.2007 р. № 10611/7/16-1517-26 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 53, лист від 11.09.2007 р. № 17989/7/16-1517, а також лист від 07.11.2007 р. № 22703/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 15).

Проте спершу до виходу перелічених вище листів був

лист ДПА в м. Києві від 16.08.2006 р. № 639/10/31-106, в якому зазначалося: «...оскільки збір на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв’язку не включається до бази обкладення ПДВ, то при продажу карток на передоплачений сервіс стільникового мобільного зв’язку оператором стільникового мобільного зв’язку суми зазначеного збору не включаються до бази обкладення податком на додану вартість. У разі продажу зазначених карток іншими особами, база оподаткування визначається виходячи з продажної вартості таких карток». Отже, щодо дилерів податківці вимагали нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ на вартість з урахуванням пенсійного збору.

Так зробив у цій ситуації і дилер мобільного зв’язку, нарахувавши ПДВ на всю вартість продажу, не виключаючи з бази оподаткування пенсійний збір, тим самим завищивши свої податкові зобов’язання з ПДВ. А це, у свою чергу, поставило під сумнів податковий кредит покупця послуг, відображений за отриманою від дилера податковою накладною.

Зверніть увагу: у цій ситуації ні ціна договору, ні обсяг поставки не змінюються (у цьому випадку відбувається тільки перерозподіл суми між базою обкладення ПДВ, пенсійним збором і сумою ПДВ), тому коригувальний

п. 4.5 Закону про ПДВ як щодо перепродавця, так і щодо покупця послуг мобільного зв’язку при отриманні роздруківок рахунків від оператора мобільного зв’язку не спрацює. Відповідно покупцю послуг вимагати від дилера розрахунку коригування до «неправильної» податкової накладної не потрібно.

Водночас підприємство — одержувач послуг не має права залишити зайві суми ПДВ у складі податкового кредиту. Адже помилкова податкова накладна, виписана постачальником послуг з неправильною сумою ПДВ не дає підстави покупцю відображати її у складі податкового кредиту.

Тому, виявивши розбіжності в сумах ПДВ, покупець послуг має, керуючись нормами

п. 4.1 Закону про ПДВ, самостійно виправити допущену помилку або подавши уточнюючий розрахунок, або в поточній декларації, якщо помилкову податкову накладну було враховано підприємством у декларації за минулий звітний період.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі