Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Оформлення видаткових касових документів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оформлення видаткових касових документів

 

Підприємство провадить виплату заробітної плати на підставі розрахунково-платіжної відомості, яку підписує керівник підприємства. Чи необхідно виписувати видатковий касовий ордер до розрахунково-платіжної відомості?

(м. Донецьк)

 

Так, необхідно.

Порядок оформлення касових операцій регулюється

Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637).

Відповідно до

п. 3.4 Положення № 637 видача готівки із кас провадиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки повинні підписувати керівник та головний бухгалтер або працівник підприємства, уповноважений на це керівником.

Якщо на документах, доданих до видаткового касового ордера, є дозвільний напис керівника підприємства, то його підпис на самому касовому ордері не обов’язковий.

Виплати, пов’язані з оплатою праці, касир підприємства провадить:

— за платіжною (розрахунково-платіжною) відомістю в разі виплати заробітної плати всім або декільком працівникам підприємства;

— за видатковими касовими ордерами, виписаними на кожного одержувача, у разі разової виплати коштів на оплату праці окремим особам (матеріальна допомога, допомоги, депоновані суми).

Після виплати заробітної плати або після закінчення встановленого строку виплати касир повинен виконати дії, перелічені в

п. 3.9 Положення № 637. Так, на суму фактично виданої заробітної плати за платіжною (розрахунково-платіжною) відомістю бухгалтерія підприємства виписує видатковий касовий ордер. На підставі цього ордера касир і здійснює запис у касовій книзі.

Отже,

Положенням № 637, зокрема його п. 3.9, передбачено обов’язкове оформлення видаткових касових ордерів на суму заробітної плати, виданої за платіжною (розрахунково-платіжною) відомістю.

Нагадаємо, що відповідно до

постанови КМУ від 17.04.2008 р. № 381 («Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 34) видаткові касові ордери виключено з номенклатури бланків суворого обліку. І починаючи з 17 квітня 2008 року вони вже не є суворими.

Наталія Борщ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі