Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Витрати на придбання програми «Бест-Звіт» та оплату ключів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

 

Витрати на придбання програми «Бест-Звіт» та оплату ключів

 

Як у бухгалтерському та податковому обліку відображаються витрати на придбання програмного забезпечення «Бест-Звіт» та оплату ключів?

(м. Дніпропетровськ)

 

Особливості обліку кожної з цих операцій (придбання програмного забезпечення та придбання ключів) розглянемо окремо.

 

Придбання програмного забезпечення «Бест-Звіт»

Податковий облік

програмного комплексу «Бест-Звіт», що придбавається, залежить від його вартості. Так, якщо сума витрат на його придбання перевищує 1000 грн., то програмне забезпечення (комп’ютерна програма), що придбавалося, відноситься в податковому обліку до ОФ групи 4 (п.п. 8.2.2 Закону про податок на прибуток) та обліковується в порядку, установленому для основних фондів (з відповідним нарахуванням податкової амортизації).

Якщо ж витрати на придбання програми «Бест-Звіт»

не перевищують 1000 грн., то платник податків їх суму в податковому обліку відносить до валових витрат (згідно з п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток як витрати, пов’язані з веденням господарської діяльності). Зауважимо, що саме такий другий варіант (з віднесенням витрат на придбання недорогого програмного забезпечення до валових витрат) часто і зустрічається на практиці. При цьому у світлі листа ДПАУ від 23.03.2005 р. № 2418/6/11-1116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 46 не виключено, що податківці вимагатимуть перераховувати вартість такого ПЗ за п. 5.9 Закону про податок на прибуток (у міру нарахування бухгалтерської амортизації).

Суму ПДВ, що входить до вартості програмного комплексу «Бест-Звіт», який придбавається, платник податків має право включити до податкового кредиту.

У бухгалтерському обліку

(незалежно від вартості) програмне забезпечення «Бест-Звіт» є нематеріальним активом — НМА. При цьому витрати, пов’язані з його придбанням, збираються на субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів», після чого придбане програмне забезпечення зараховують на субрахунок 127 «Інші нематеріальні активи».

Як передбачає

п. 25 П(С)БО 8, нарахування амортизації за НМА в бухгалтерському обліку здійснюється протягом строку їх корисного використання, який установлюється підприємством при визнанні об’єкта НМА, але не більше 20 років. У зв’язку з цим строк корисного використання придбаного програмного комплексу «Бест-Звіт» підприємство встановлює самостійно. Так, наприклад, підприємство може прийняти його таким, що дорівнює 3 роки чи, припустимо, 5 років, або ж іншої тривалості.

Метод бухгалтерської амортизації НМА підприємство вибирає самостійно, виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод. Проте якщо такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується із застосуванням прямолінійного методу (

п. 27 П(С)БО 8).

 

Придбання ключів

Для повноправної роботи з електронною звітністю платнику податків також треба буде оплатити

послуги з отримання електронного цифрового підпису та отримати ключі (сертифікати відкритого ключа електронно-цифрового підпису директора, бухгалтера та печатки підприємства). Витрати на придбання ключів є для платника податків витратами, пов’язаними із веденням господарської діяльності, і в податковому обліку відносяться до валових витрат відповідно до п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. Для бухгалтерського обліку такі витрати є витратами операційної діяльності (Дт 92 — Кт 631).

На завершення також варто зупинитися ще на одному моменті — обліку витрат на

ліцензійне обслуговування програмного комплексу «Бест-Звіт».

 

Витрати на ліцензійне обслуговування

Як відомо, для забезпечення постійного супроводу та технічної підтримки користувачі програмного комплексу «Бест-Звіт» можуть укладати договір на ліцензійне обслуговування. Таке обслуговування є платним. Для податкового обліку витрати на ліцензійне обслуговування є пов’язаними із веденням господарської діяльності та включаються до валових витрат згідно з

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. Сума вхідного ПДВ щодо них відноситься до податкового кредиту.

Для бухгалтерського обліку такі витрати є витратами операційної діяльності, при цьому:

— якщо плату за ліцензійне обслуговування підприємство вносить щомісячно, то в обліку витрати відображають записом Дт 92 — Кт 631;

— якщо, припустимо, плата за ліцензійне обслуговування вноситься підприємством на триваліший строк (наприклад, на рік вперед), то в бухгалтерському обліку використовується рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів» (Дт 39 — Кт 371, 631) з подальшим щомісячним списанням вартості послуг, що припадає на поточний місяць, на витрати періоду (Дт 92 — Кт 39).

Так, наприклад, за умови, що підприємство придбаває (реєструє користувача) програмний комплекс «Бест-Звіт Плюс» за 540 грн. (у тому числі ПДВ — 90 грн.), сплачуючи при цьому вартість ключів у розмірі 150 грн. (у тому числі ПДВ — 25 грн.) і вносячи авансом за рік плату за ліцензійне обслуговування в сумі 720 грн. (у тому числі ПДВ — 120 грн.), операції в його обліку відобразяться так:

 

Придбання та використання програмного забезпечення «Бест-Звіт»

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

Придбання програмного забезпечення «Бест-Звіт»

1. Перераховано передоплату постачальнику за програмне забезпечення, що придбавалося

371

311

540

450*

* Оскільки витрати на придбання програмного забезпечення менше 1000 грн., то їх суму платник податків включає до валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток; не виключено, що податківці при цьому вимагатимуть перераховувати вартість такого ПЗ за п. 5.9 Закону про податок на прибуток (у міру нарахування бухгалтерської амортизації).

2. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

644

90

3. Отримано програмне забезпечення

154

631

450

4. Списано суму раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ

644

631

90

5. Проведено залік заборгованості

631

371

540

6. Придбане програмне забезпечення введено в експлуатацію

127

154

450

7. Нараховано амортизацію щодо об’єкта НМА

92

133

сума бухгалтерської амортизації

Придбання ключів

1. Унесено оплату за ключі

371

311

150

125

2. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

644

25

3. Отримано ключі, вартість ключів віднесено до витрат періоду

92

631

125

4. Списано суму раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ

644

631

25

5. Проведено залік заборгованості

631

371

150

Ліцензійне обслуговування

1. Унесено річну плату за ліцензійне обслуговування

371

311

720

600

2. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

644

120

3. Плату за ліцензійне обслуговування віднесено до витрат майбутніх періодів

39

371

600

644

371

120

4. Щомісячно включено до витрат періоду суму витрат на ліцензійне забезпечення, що припадає на відповідний місяць
(600 грн. : 12 місяців = 50 грн.)

92

39

50

У цьому випадку у прикладі передбачається, що постачальником програмного забезпечення є звичайний платник податку на прибуток, а тому валові витрати підприємство-покупець формує з урахуванням правила першої події, якою в цьому випадку є оплата. А от якби програмне забезпечення, наприклад, отримувалося у постачальника — неплатника податку на прибуток, то валові витрати в підприємства-покупця тоді виникали б з урахуванням положень п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток — тобто за фактом отримання товарів, робіт, послуг.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі