Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Митні платежі перераховано авансом: коли будуть валові витрати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

 

Митні платежі перераховано авансом: коли будуть валові витрати

 

Для митного оформлення імпортних товарів підприємство наперед перераховує на рахунок митниці суму грошових коштів (як правило, явно велику, із запасом). При цьому передбачається, що за рахунок такої суми покриватиметься, у тому числі і вартість послуг митниці за митне оформлення (тобто сума митних зборів). Коли в такому разі підприємство може віднести послуги митниці до валових витрат: за передоплатою чи за фактом їх нарахування (отримання) ?

(м. Дніпропетровськ)

 

Як правило, порядок митного оформлення ЗЕД-операцій, що склався, припускає порядок розрахунків, описаний у запитанні — коли підприємство єдиним платежем (Дт 377 — Кт 311) первісно заздалегідь перераховує на рахунок митниці (із запасом) суму коштів, достатню для митного оформлення, за рахунок якої згодом покриватимуться необхідні митні платежі.

За рахунок такої суми, як правило, у подальшому сплачуються ПДВ, акцизний збір (у разі імпорту підакцизних товарів), мито, а також сума митних зборів. Останні з перелічених митних платежів — митні збори — по суті, є платою за послуги митниці. При цьому в податковому обліку платник податків їх суму має право віднести до

валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток (як витрати, пов’язані з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції, робіт та послуг).

Разом з тим щодо формування валових витрат, як відомо, діє загальновстановлене правило першої події, яке приписує платнику податків відображати валові витрати за датою події, що відбулася раніше, — передоплати товарів, робіт, послуг або їх фактичного отримання. У зв’язку з цим у підприємства, що заздалегідь перерахувало кошти, у тому числі й у рахунок сплати митних зборів, мабуть, і виникло запитання про момент відображення валових витрат щодо таких платежів.

Проте слід зауважити, що в цьому випадку відобразити валові витрати щодо митних зборів за першою подією — авансовим перерахуванням коштів на рахунки митних органів — неможливо. Адже грошові кошти, як зазначалося, заздалегідь перераховувалися загальною сумою (у платіжному дорученні такий платіж зазвичай фігурує як «

Передоплата за митне оформлення») і на момент такого їх перерахування фактична сума митних зборів ще не була відома. Тому відобразити валові витрати щодо них платник податків зможе тільки за фактом їх нарахування у ВМД (суми митних зборів разом з іншими митними платежами наводяться у графі 47 ВМД).

Залишається додати, що в бухгалтерському обліку, з урахуванням положень

п. 9 П(С)БО 9, сума митних зборів (як і сума мита), сплата яких нерозривно пов’язана з імпортом товарів, включається до первісної вартості товарів, що імпортуються (Дт 28 — Кт 377).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі