Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Збитки філії можна врахувати при переході на консолідований податок

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

 

Збитки філії можна врахувати при переході на консолідований податок

 

Наприкінці 2007 року підприємство в іншому місті відкрило філію і планує перейти на сплату консолідованого податку на прибуток з 2009 року. Сьогодні філія є самостійним платником податку на прибуток, проте доходу вона не одержує, а несе тільки витрати, унаслідок чого декларує збитки. Чи можна буде такі збитки філії врахувати після переходу на консолідований податок у 2009 році?

(м. Одеса)

 

Так, можна

.

Таку можливість надає

п. 9 Порядку складання розрахунку податкових зобов’язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 10.02.2003 р. № 68. Згідно з другим абзацом цього пункту в разі якщо до переходу на консолідовану сплату податку на прибуток за результатами господарської діяльності філії мали від’ємне значення об’єкта оподаткування, то таке від’ємне значення враховується в порядку, установленому Законом про податок на прибуток. Нагадаємо: Закон про податок на прибуток, а саме його ст. 6, яка регулює особливості обліку збитків, у свою чергу, зазначає про можливість обліку збитків минулих років у складі валових витрат поточного податкового року (через рядок 04.9 декларації з податку на прибуток). Щоправда, до 2008 року додаткові обмеження до перенесення збитків (із можливістю включення до валових витрат винятково збитків попереднього звітного року) установлювалися відповідними Законами про держбюджет на поточний рік. Проте після внесення змін Законом про держбюджет на 2008 рік до п. 22.13 Закону про податок на прибуток на сьогодні такі обмеження знято (лист ДПАУ від 11.04.2008 р. № 7618/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 32).

Отже, при переході на консолідований податок з 2009 року та складанні консолідованої декларації з податку на прибуток за 1 квартал 2009 року підприємство зможе врахувати збитки філії, перенісши їх у рядок 04.9 такої консолідованої декларації.

На завершення залишається нагадати правила переходу на консолідований податок. Перейти на сплату консолідованого податку можна тільки з початку звітного року. При цьому для переходу на консолідований податок підприємство повинне своєчасно (

до 1 липня року, попереднього звітному) повідомити про це податкові органи за своїм місцезнаходженням та за місцезнаходженням філій, направивши їм у цей строк Повідомлення платника податку про прийняття рішення щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства за формою, затвердженою наказом № 68. Отже, щоб перейти на сплату консолідованого податку з 2009 року, підприємству потрібно повідомити податківців про вибраний порядок сплати податку до 1 липня 2008 року. При цьому змінювати порядок сплати податку на прибуток протягом звітного року не дозволяється (п.п. 2.1.3 Закону про податок на прибуток)

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі