Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Повернення товару при переході з єдиного податку на загальну систему оподаткування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

 

Повернення товару при переході з єдиного податку на загальну систему оподаткування

 

Підприємство у листопаді 2007 року, будучи платником єдиного податку, реалізувало покупцю товар, придбаний ще до переходу на спрощену систему оподаткування та відображений тоді у складі валових витрат. На жаль, товар виявився неякісним і у квітні 2008 року покупець повернув його підприємству. З 1 січня 2008 року підприємство знов є платником податку на прибуток. В якому порядку слід відобразити повернення такого товару в декларації з податку на прибуток підприємства за півріччя 2008 року?

(м. Львів)

 

Про те, як необхідно діяти

платникам податку на прибуток у разі повернення проданих товарів, зазначається в п. 5.10 Закону про податок на прибуток. Так, якщо після продажу товарів здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів, продавець та покупець здійснюють відповідний перерахунок валових доходів або валових витрат у звітному періоді, в якому відбулася така зміна суми компенсації.

Отже, у

продавця, який збільшив при продажу товару на певну величину свої валові доходи, є можливість при поверненні цього товару зменшити їх на ту саму величину. Зрозуміло, що ця норма стосується тільки підприємств, які в момент продажу товарів мали статус платника податку на прибуток.

Підприємство ж, будучи на дату продажу товару платником

єдиного податку, ніяк не могло збільшити свої валові доходи, оскільки згідно з Указом № 727 не було платником податку на прибуток, а отримані від покупця кошти за товар мало обкладати єдиним податком. А якщо валові доходи при продажу товару відображено не було, то коригувати їх при поверненні товару, перебуваючи вже на загальній системі оподаткування, не можна.

Водночас операція з поверненням товару не може пройти непомітно для податкового обліку продавця — колишнього єдиноподатника, який набув тепер статусу платника податку на прибуток.

Як випливає із запитання, повернений покупцем товар було придбано підприємством-продавцем ще до його переходу на спрощену систему оподаткування, тобто в тому періоді, коли воно було платником податку на прибуток на загальних підставах. На той момент вартість такого товару була відображена у складі валових витрат підприємства і до переходу на єдиний податок брала участь у перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток. Пізніше, на момент переходу із загальної системи оподаткування на сплату єдиного податку залишки запасів для цілей перерахунку за п. 5.9 було обнулено (адже єдиноподатники такий перерахунок не провадять). Тепер же, коли підприємство повернуло собі статус платника податку на прибуток, у нього знову з’явилося право вести облік приросту (убутку) балансової вартості запасів, придбаних ще на загальній системі оподаткування. Це підтверджує і ДПАУ в листах від 06.02.2007 р. № 2169/7/15-0217 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 21) та від 29.03.2007 р. № 3046/6/15-0316.

У цій ситуації колишньому єдиноподатнику слід відобразити вартість поверненого товару у графі 3 «На початок звітного року» таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток за півріччя 2008 року. Такі дії нібито відновлять «у пам’яті» валововитратний статус поверненого товару.

Якщо до закінчення півріччя 2008 року товар не буде продано, його вартість потрапить до графи 5 «На кінець звітного періоду» таблиці 1 додатка К1/1, що ніяк не вплине ні на валові витрати, ні на валові доходи звітного періоду.

При прийнятті рішення про утилізацію поверненого товару в поточному звітному періоді його вартість узагалі не слід включати до перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток за підсумками півріччя 2008 року.

Якщо така утилізація відбудеться в одному з наступних звітних періодів, вартість товару потрібно буде показати у графі 4 «Запаси, використані не в господарській діяльності» таблиці 1 додатка К1/1 до декларації за той звітний період, в якому проведено утилізицію.

А якщо такі матеріальні цінності, незважаючи на їх некращу якість, до 01.07.2008 р. вдасться продати, їх вартість збільшить позитивне значення (убуток) або зменшить від’ємне (абсолютне) значення (приріст) показника графи 6 таблиці 1 додатка К1/1 і потрапить відповідно до рядка 04.2 «убуток балансової вартості запасів» або до рядка 01.2 «приріст балансової вартості запасів» декларації за півріччя 2008 року.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі