Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. «Комп’ютерні» витрати при використанні комп’ютера, що не значиться на балансі підприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

 

«Комп’ютерні» витрати при використанні комп’ютера, що не значиться на балансі підприємства

 

Чи можна врахувати в податковому обліку витрати на придбання програмного забезпечення, картриджа для принтера та інші подібні «комп’ютерні» витрати, якщо комп’ютер, що використовується, не значиться на балансі підприємства ?

(м. Харків)

 

Якщо на підприємстві є комп’ютер, використання якого для потреб підприємства не підтверджено документально (комп’ютер не значиться на балансі підприємства і при цьому також немає й договору оренди комп’ютера), то пов’язані з його використанням «комп’ютерні» витрати (зокрема, як зазначається в запитанні, на придбання програмного забезпечення або картриджа для принтера)

відобразити в податковому обліку платник податків не зможе. Пояснюється це тим, що такі витрати в цьому випадку не вважатимуться для підприємства пов’язаними з господарською діяльністю, а отже, і права на їх відображення в податковому обліку у платника податків не виникне. У зв’язку з цим також варто зазначити консультацію податківців у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 40, в якій роз’яснювалося, що в разі якщо платник податків не використовує у своїй господарській діяльності комп’ютер (не має його у власності або за договором оренди), то він не може витрати на придбання програмного забезпечення відобразити в податковому обліку.

Разом з тим таке право (на облік «комп’ютерних» витрат у цілях оподаткування) підприємство отримає в разі

належного документального оформлення операцій, що здійснюються. Так, підприємство, що не має власного комп’ютера і має намір використовувати у своїй діяльності чужу обчислювальну техніку (наприклад, комп’ютер працівника, засновника чи іншої юридичної особи) може для цього укласти договір оренди. Тоді, оформивши операцію належним чином, витрати, пов’язані з використанням орендованого майна у власній господарській діяльності, підприємство зможе врахувати і в податковому обліку.

Так, зокрема, у такому разі витрати на придбання

програмного забезпечення (комп’ютерної програми) вартістю понад 1000 грн., необхідні для використання орендованого комп’ютера із запланованою метою, підприємство в податковому обліку зможе віднести до ОФ групи 4 (п.п. 8.2.2 Закону про податок на прибуток) і такі витрати підлягатимуть податковій амортизації. Якщо ж витрати на придбання комп’ютерної програми не перевищують 1000 грн. (без урахування ПДВ для платника ПДВ та з урахуванням цього податку для неплатника ПДВ), то підприємство-орендар в податковому обліку згідно з п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток відносить їх до валових витрат як пов’язані з веденням господарської діяльності. Нагадаємо: у бухгалтерському обліку комп’ютерні програми обліковуються як нематеріальні активи; їх облік доцільно вести на субрахунку 127 «Інші нематеріальні активи». При цьому метод бухгалтерської амортизації комп’ютерних програм підприємство вибирає самостійно (п. 27 П(С)БО 8), проте для цього, як правило, використовується прямолінійний метод (при цьому як найоптимальніший строк корисного використання програми приймається строк, що дорівнює 5 рокам, хоча максимальний строк згідно з п. 25 П(С)БО 8 — 20 років).

Щодо

картриджів, які придбаваютьсяся, то їх, на наш погляд, правильніше вважати витратним матеріалом (обліковувати на субрахунку 209 «Інші матеріали») і витрати на їх заміну класифікувати як технічне обслуговування принтера (Дт 91, 92, 93, 94 — Кт 209), а не як його ремонт. При цьому витрати на придбання картриджів підприємство-орендар у податковому обліку відповідно до п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток відносить до валових витрат, а вхідний ПДВ — до податкового кредиту. До моменту встановлення у принтер вартість картриджів бере участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

Так, за умови, що підприємство використовує комп’ютер за договором оренди і при цьому для використання орендованого комп’ютера із запланованою метою придбаває програмне забезпечення вартістю 1500 грн. (у тому числі ПДВ — 250 грн.) та 2 картриджі на суму 240 грн. (у тому числі ПДВ — 40 грн.), здійснивши згодом заміну 1 картриджа, операції в обліку підприємства-орендаря відобразяться так:

 

«Комп’ютерні» витрати при використанні комп’ютера за договором оренди

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

Придбання програмного забезпечення

1. Отримано програмне забезпечення (комп’ютерна програма) від постачальника

154

631

1250

— *

* У податковому обліку витрати на придбання програмного забезпечення вартістю понад 1000 грн. підприємство відносить на збільшення балансової вартості ОФ групи 4 з подальшим нарахуванням податкової амортизації.

2. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

631

250

3. Перераховано оплату постачальнику

631

311

1500

4. Придбану комп’ютерну програму введено в експлуатацію

127

154

1250

Придбання та заміна картриджів для принтера

1. Отримано картриджі від постачальника (2 штуки)

209

631

200

200*

* У податковому обліку витрати на придбання картриджів включаються до валових витрат і до моменту встановлення картриджів на принтер беруть участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

2. Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

631

40

3. Перераховано оплату постачальнику

631

311

240

4. Проведено заміну картриджа (1 штука)

92

209

100

 

Залишається додати, що в податковому обліку підприємство-орендар у такому разі зможе також відобразити і

ремонтні комп’ютерні витрати. Так, наприклад (якщо в тому з’явиться необхідність), підприємство-орендар зможе врахувати витрати на ремонти та поліпшення орендованого комп’ютера в порядку, установленому п. 8.8 Закону про податок на прибуток.

На завершення нагадаємо: облікові особливості, пов’язані з використанням комп’ютера на підприємстві, також докладно розглядалися в тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 46.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі