Теми статей
Обрати теми

Податок на додану вартість. Проектно-конструкторські роботи для нерезидента: не об’єкт обкладення ПДВ, але ДПАУ наполягає

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на додану вартість

 

Проектно-конструкторські роботи для нерезидента: не об’єкт обкладення ПДВ, але ДПАУ наполягає

 

Підприємство-резидент уклало контракт з Амурським суднобудівним заводом (Росія) на розробку проектно-конструкторської та планово-технологічної документації для будування судна. Роботи виконуються на підприємстві резидента та передаються до Росії електронною поштою. Чи обкладаються ці операції ПДВ?

(м. Одеса)

 

Згідно з

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ об’єктом оподаткування є операції платників податку з поставки послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Для визначення об’єкта оподаткування, описаного в

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ, слід застосовувати норми п. 6.5 цього Закону, тобто обкладатимуться ПДВ ті послуги, місцем поставки яких згідно з п. 6.5 Закону про ПДВ є територія України.

Відповідно до

п.п. «а» п. 6.5 Закону про ПДВ місцем поставки послуг вважається місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована платником ПДВ, крім випадків, передбачених пп. «в», «д» — «е» і «г» зазначеного пункту. Винятки пп. «в» — «е» застосовуються залежно від особливостей та специфіки кожної операції окремо.

Зокрема, якщо йдеться про

проектно-конструкторські роботи (далі — ПКР), пов’язані з об’єктом нерухомості, то слід керуватися п.п. «в» п. 6.5 Закону про ПДВ.

У нашому ж випадку ПКР, що поставляються нерезиденту, не пов’язані з об’єктом нерухомості, тому для визначення місця поставки послуг доцільніше застосовувати п.п. «д» п. 6.5 Закону про ПДВ, тобто розглядаючи ці ПКР як послуги інженерів та інші аналогічні послуги, а також з обробки даних та надання інформації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем.

З цього пункту чітко випливає: якщо підприємство-резидент надає послуги нерезиденту, то місцем поставки таких послуг вважається місце реєстрації покупця або його постійного представництва, а за відсутності такого місця реєстрації — місце постійної адреси або постійного проживання, якщо покупці, яким надаються зазначені вище послуги, проживають за межами митної території України.

Підприємство послуги з розробки проектно-конструкторської та планово-технологічної документації для будування судна

надає через Інтернет нерезиденту, зареєстрованому в Росії, отже, місце поставки таких послуг знаходиться за межами митної території України. Тому об’єкта оподаткування немає.

Позиція ДПАУ відносно ПКР, не пов’язаних з будівництвом, однозначна щодо їх оподаткування за ставкою 20 %, але неоднозначна в аргументуванні такого підходу (див.

листи від 04.05.2005 р. № 3792/6/15-2415, від 19.07.2005 р. № 6773/6/15-2315). ДПАУ категорично не погоджується із застосуванням п. 6.5 і наполягає на оподаткуванні за ставкою 20 %. У зазначених листах ДПАУ не враховує статус покупця і місце його реєстрації, чого вимагає п.п. «д» п. 6.5, а наполягає на застосуванні поняття «місце надання яких знаходиться на митній території України».

Подібний підхід ДПАУ висловила й у

листі від 11.08.2006 р. № 8844/6/16-1115. Цитуючи положення п.п. «д» п. 6.5 Закону про ПДВ, згідно з яким послуги консультантів, інженерів, адвокатів, бухгалтерів, аудиторів та інших, що надаються нерезиденту, не обкладаються ПДВ, ДПАУ водночас робить протилежний висновок — наполягає на обкладенні ПДВ перелічених вище послуг, наданих нерезиденту.

ДПАУ визнає

відсутність об’єкта обкладення ПДВ тільки в тому випадку, якщо відповідні фахівці підприємства-резидента для надання послуг виїжджають за кордон (див. лист ДПАУ від 30.05.2007 р. № 5175/6/16-1515 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 15).

Як бачимо, ДПАУ не ототожнює поняття

«місце поставки» та «місце надання» і для визначення об’єкта обкладення щодо послуг норму п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ застосовує без прив’язки до п. 6.5 цього Закону (див. також листи від 23.02.2006 р. № 3405/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 29, від 28.09.2006 р. № 18049/7/16-1517-8 та від 30.12.2005 р. № 681/4/16-1510).

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі