Теми статей
Обрати теми

Податок на додану вартість. Резидент, навчаючи за кордоном, ПДВ не нараховує

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на додану вартість

 

Резидент, навчаючи за кордоном, ПДВ не нараховує

 

Підприємство — резидент України надає нерезиденту послуги з навчання користуванню комп’ютерними програмами. Ці послуги виконуються на об’єктах замовника-нерезидента, для чого працівники періодично відряджаються за кордон. Результати робіт передаються на території замовника та оформлюються актом виконаних робіт. Чи підпадатиме така операція під об’єкт обкладення ПДВ і чи слід у такому разі на суму коштів, відображених на рахунку 312, нараховувати ПДВ?

(м. Керч)

 

Згідно з

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ об’єктом оподаткування є операції платників податку з поставки послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Для визначення об’єкта оподаткування, описаного в

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ, слід застосовувати норми п. 6.5 цього Закону, тобто обкладатимуться ПДВ ті послуги, місцем поставки яких згідно з п. 6.5 Закону про ПДВ є територія України.

Місце поставки послуг (визначене в

п. 6.5 Закону про ПДВ) залежить від виду послуг, що надаються. За загальним правилом, викладеним у п.п. «а» п. 6.5 Закону про ПДВ, місцем поставки послуг вважається місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована платником ПДВ. Але для деяких інших випадків, зазначених у пп. «в», «д» — «е» цього пункту, наведено винятки із загального правила.

У цьому випадку послуги, що надаються, потрапляють до виключаючого

п.п. «г» п. 6.5 Закону про ПДВ, згідно з яким місцем поставки послуг для культурної, артистичної, спортивної, наукової, освітньої, розважальної або подібної їм діяльності та пов’язаних з ними послуг є місце, де фактично надаються послуги.

Підприємство послуги з навчання користуванню комп’ютерними програмами

фактично надає за межами митної території України — працівники підприємства проводять навчання на об’єктах замовника-нерезидента, тому об’єкта для оподаткування немає. Отже, на суму коштів, що надійшли на рахунок 312 в оплату нерезидентом послуг з навчання користуванню комп’ютерними програмами, нараховувати ПДВ не потрібно.

Оскільки надання освітніх послуг нерезидентам (послуг з навчання користуванню комп’ютерними програмами), не є об’єктом оподаткування, то

податкову накладну виписувати не потрібно. Проте в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних вартість таких послуг слід відобразити в Розділі II «Видані податкові накладні». Для визначення моменту, коли надання послуг нерезиденту з місцем поставки за кордоном слід відображати у графі 10 розділу II Реєстру (на підставі якої ці суми потраплять до рядка 91 декларації з ПДВ), керуватися слід загальним правилом, передбаченим у п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ:

— або за датою зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку;

— або за датою оформлення документа, що засвідчує факт виконання послуг платником податку.

При цьому для перерахунку вартості послуг у гривні, щоб відобразити цю суму в Реєстрі та в декларації з ПДВ, слід виходити з курсу НБУ або на дату зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку, або на дату оформлення документа, що засвідчує факт виконання послуг (залежно від того, що відбулося раніше).

З відсутністю об’єкта оподаткування щодо дослідницьких послуг з

п.п. «г» п. 6.5 Закону про ПДВ, що надаються нерезиденту за межами території України, згодні й податківці (див. «Вісник податкової служби України», 2007, № 16). Проте в наведеній консультації податківці орієнтується виключно на фактичне місце надання послуги, ігноруючи при цьому сам п.п. «г» п. 6.5 Закону про ПДВ .

Нагадаємо: ДПАУ не ототожнює поняття «

місце поставки» та «місце надання» і для визначення об’єкта оподаткування щодо послуг норми п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ застосовує без прив’язки до п. 6.5 цього Закону (див. наприклад, >листи від 30.05.2007 р. № 5175/6/16-1515 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 15, від 23.02.2006 р. № 3405/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 29, від 28.09.2006 р. № 18049/7/16-1517-8 та від 30.12.2005 р. № 681/4/16-1510).

У нашому випадку

є документальне підтвердження виїзду фахівців за кордон , тому не принципово, яку норму використовувати — установлену п.п. 3.1.1 або п. 6.5 Закону про ПДВ (див. лист ДПАУ від 30.05.2007 р. № 5175/6/16-1515 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 15).

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі