Теми статей
Обрати теми

Податок на додану вартість. Податковий кредит при продажу теплової енергії

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на додану вартість

 

Податковий кредит при продажу теплової енергії

 

Який порядок відображення податкового кредиту з електроенергії в підприємства тепломережі: касовий метод чи перша подія?

(м. Харків)

 

Якщо підприємство реалізує теплову енергію фізичним особам, бюджетним організаціям, не зареєстрованим як платники ПДВ, а також підприємствам, що здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів у компенсацію їх вартості (ЖЕКам), то база оподаткування операцій з поставки таких товарів визначається за касовим способом. За касовим способом визначається також база оподаткування операцій з поставки зазначених товарів для ЖЕКів та бюджетних установ у разі, якщо їх зареєстровано платниками ПДВ

(п. 11.11 Закону про ПДВ).

Згідно з

п. 1.11 Закону про ПДВ при касовому методі дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (до каси) платника або дата отримання інших видів компенсацій за поставлені (що підлягають поставці) товари. Дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунка (видачі із каси) платника або дата надання інших видів компенсації вартості отриманих (що підлягають отриманню) товарів (послуг).

Незважаючи на те що в

п. 1.11 Закону про ПДВ ідеться про касовий метод, а в п. 11.11 — про касовий спосіб, вважаємо, що довести перевіряючому збільшення податкового кредиту за першою подією при виникненні податкових зобов’язань за надходженням коштів від покупця, обґрунтувавши свою позицію тільки грою термінів, практично неможливо.

Отже, дата виникнення права на податковий кредит за товарами, використаними в операціях з поставки теплової енергії споживачам, зазначеним у

п. 11.11 Закону про ПДВ також повинна визначатися за касовим методом.

Якщо ж підприємство поставляє теплову енергію іншим покупцям (не зазначеним у

п. 11.11 Закону про ПДВ), дата виникнення податкових зобов’язань за такими товарами визначається в загальному порядку — за першою подією.

На думку ДПАУ, у разі коли придбані товари (послуги) призначено для часткового використання в операціях, база оподаткування яких визначається за касовим методом, а частково — за методом першої події, право на податковий кредит відповідно виникає

пропорційно такому використанню (див. лист від 29.02.2008 р. № 4081/7/16-1515-05). Але законодавством такий пропорційний розподіл не передбачено.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі