Теми статей
Обрати теми

Податок на додану вартість. Якщо суму ПДВ однієї податкової накладної «розбили» на декілька періодів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на додану вартість

 

Якщо суму ПДВ однієї податкової накладної «розбили» на декілька періодів

 

З метою виконання податкового навантаження підприємство включило в рядок 10.1 декларації з ПДВ за квітень 2008 року тільки частину ПДВ за податковою накладною, отриманою в цьому періоді від постачальника (розбило податкову накладну на дві суми). Як відобразити в наступному періоді залишок суми ПДВ за такою податковою накладною: у коригувальному рядку з поданням додатка 1 або в рядку 10.1 декларації з ПДВ та додатку 5?

(м. Кривий Ріг)

 

Суму ПДВ за однією податковою накладною розбивати на декілька періодів не можна

.

Згідно з

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником протягом звітного податкового періоду. Право нараховувати податковий кредит у платника ПДВ виникає на дату першої події, що визначається згідно з п.п. 7.5.1 Закону про ПДВ, а саме:

— на дату списання коштів з банківського рахунка платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), дату виписки відповідного рахунка (товарного чека) — у разі розрахунків з використанням кредитних дебетових карток або комерційних чеків;

— на дату отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг).

Отримавши податкову накладну — документ, що підтверджує таке право (

п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ), підприємство в періоді її отримання мало всі підстави збільшити податковий кредит. Причому збільшити податковий кредит слід було відразу на всю суму ПДВ, зазначену в такій податковій накладній.

Отже, варіант з відображенням залишку суми ПДВ за «розчленованою» податковою накладною в рядку 10.1 декларації з ПДВ наступного періоду і відповідно в додатку 5 до неї не підходить.

Відобразивши у складі податкового кредиту не повну суму ПДВ,

підприємство тим самим занизило податковий кредит звітного періоду, тобто припустилося помилки. Виправити подібну ситуацію можна або шляхом відображення неврахованої у складі податкового кредиту суми ПДВ у поточній декларації*
(через коригувальний рядок), або в уточнюючому розрахунку (п. 5.1 та п. 17.2 Закону № 2181).

* У поточній декларації виправляються тільки помилки попереднього звітного періоду. Більш ранні помилки повинні виправлятися через уточнюючий розрахунок (див. листи ДПАУ від 15.12.2003 р. № 19470/7/11-1217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 8, від 04.11.2003 р. № 17174/7/11-1216 // «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 90).

У декларації

для виправлення помилки слід скористатися рядком 16.1 «Самостійне виправлення помилки, що міститься в раніше поданій податковій декларації», відобразивши в ньому недоураховану суму податкового кредиту зі знаком «+». Цю саму суму (за відсутності інших коригувань) слід показати і в рядку 28.3 декларації. Виправлення цієї помилки не спричиняє заниження податкових зобов’язань, тому 5 % штраф у цьому випадку не нараховується: у рядку 28 декларації з ПДВ ставиться прокреслення.

Причому, зверніть увагу: показники коригування при заповненні рядка 16.1 декларації в додатку 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів»

не відображаються. Дані про таке коригування слід показати тільки в додатку 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість» (див. запитання 8 листа ДПАУ від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 32). У другій частині додатка 1 у графах 2 — 5 підприємство має зазначити реквізити податкової накладної, щодо сум якої відбувається виправлення, у графі 6 — 7 ставиться прокреслення, у графі 8 слід зазначити причину помилки «Суму ПДВ за податковою накладною включено до податкового кредиту не в повній сумі», у графі 9 — суму виправлення, а в графі 10 прокреслення.

В

уточнюючому розрахунку така помилка виправляється в рядку 3, а за допомогою подальших рядків коригують показники, на які ця помилка вплинула. У штрафному рядку 9 ставиться прокреслення. У періоді, наступному після подання уточнюючого розрахунку, суму виправлення, відображену в рядку 8.5 уточнюючого розрахунку, слід урахувати в рядку 23.4 декларації з ПДВ. Разом з уточнюючим розрахунком підприємство повинне подати додаток 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів», відобразивши в Розділі 2 суму такого уточнення — дельту (п. 4.2 Порядку № 166).

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі