Теми статей
Обрати теми

Податок з доходів. Позбавлення права на ПСП самотньої матері

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок з доходів

 

Позбавлення права на ПСП самотньої матері

 

Працівниця підприємства користувалася податковою соціальною пільгою як самотня мати. Тепер вона вийшла заміж, чоловік її дитину не всиновив. Чи втрачає вона право на застосування ПСП до заробітної плати?

(м. Миколаїв)

 

Відповідно до

п.п. «а» п.п. 6.1.2 Закону № 889 платник податків, який є самотньою матір’ю або самотнім батьком має право на застосування податкової соціальної пільги (ПСП) у підвищеному розмірі до доходу у вигляді заробітної плати, якщо його розмір не перевищує граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП (у 2008 році — 890 грн.).

Сума ПСП у підвищеному розмірі у 2008 році становить

386,25 грн. (515 грн. х 50 % х 150 %).

Згідно з п. 12 Порядку № 2035,

платник податків вважається самотньою матір’ю, якщо на момент застосування роботодавцем пільги, визначеної п.п. «а» п.п. 6.1.2 Закону. № 889, має на утриманні дітей віком до 18 років і не перебуває у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом .

Отже, після реєстраці\ї шлюбу працівниці в законодавчо встановленому порядку, вона не може вважатися самотньою матір’ю для цілей застосування ПСП та втрачає право на застосування ПСП «на дитину» до заробітної плати. Те, що нинішній чоловік не всиновив дитину, не має значення при розгляді питання про застосування чи не застосування ПСП до заробітної плати працівниці на підставі п.п. «а» п.п. 6.1.2 Закону № 889.

Водночас працівниця не втрачає права на застосування ПСП «на себе» у звичайному розмірі (у 2008 році —

257,50 грн.) за умови, що розмір доходу працівниці у вигляді заробітної плати не перевищує граничного розміру заробітної плати для застосування ПСП (у 2008 році — 890 грн.).

Відповідно до

п. 6 Порядку № 2035 якщо платник податків утратив право на отримання ПСП, то йому слід подати роботодавцю заяву про відмову від застосування пільги.

Застосування пільги припиняється з податкового

місяця, в якому платник податку подав заяву про відмову від пільги (п. 4 Порядку № 2035).

Отже, працівниці в місяці реєстрації шлюбу слід подати заяву про відмову від застосування ПСП у підвищеному розмірі «на дитину». У податковому місяці отримання такої заяви роботодавець припиняє застосування пільги «на дитину».

Проте може виникнути ситуація, коли працівниця не повідомить своєчасно роботодавця про втрату права на застосування ПСП «на дитину» у підвищеному розмірі.

Для застосування ПСП, передбаченої

п.п. «а» п.п. 6.1.2 Закону № 889, працівниця раніше подавала до бухгалтерії підприємства заяву про застосування пільги та відповідні документи, що свідчать про право на отримання цієї пільги.

Із загального принципу, закріпленого в

п.п. 6.3.5 Закону № 889, випливає, що якщо працівник подав до бухгалтерії заяву про застосування ПСП, то бухгалтер підприємства звільняється від відповідальності за застосування до заробітної плати такого працівника ПСП (винятком є випадки, коли роботодавець і працівник є пов’язаними особами або коли судом установлено факт змови між ними).

Для працівника ж

Законом № 889 передбачено відповідальність у разі встановлення його несумлінності щодо застосування ПСП: з нього утримується сума недоплати податку з доходів, яка утворилася внаслідок неправомірного застосування ПСП, а також штраф у розмірі 100 відсотків суми такої недоплати. Отже, на нашу думку, в інтересах самої працівниці своєчасно подати роботодавцю заяву про відмову від застосування ПСП на дитину.

Ольга Маханько, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі