Теми статей
Обрати теми

Податок з доходів. Порядок обкладення зарплати іноземця податком з доходів фізичних осіб

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок з доходів

 

Порядок обкладення зарплати іноземця податком з доходів фізичних осіб

 

На підприємстві на підставі отриманого дозволу на працевлаштування працює працівник-іноземець. Як обкладається його заробітна плата податком з доходів фізичних осіб?

(м. Київ)

 

Насамперед необхідно визначити, який статус відповідно до

Закону № 889 має іноземець. Для цілей Закону № 889 іноземець може бути або резидентом, або нерезидентом України.

Закон № 889

визначає нерезидента як фізичну особу, що не є резидентом України.

Іноземець, який прибув в Україну з метою працевлаштування, для цілей

Закону № 889 може визначити свій резидентський статус самостійно.

Такий висновок випливає з

листа ДПАУ від 18.02.2008 р. № 1367/6/17-0716. Згідно із зазначеним листом якщо фізична особа є громадянином України або в її паспорті стоїть імміграційна віза на в’їзд для постійного проживання та/або її зареєстровано в Україні суб’єктом підприємницької діяльності, то їй автоматично присвоюється статус резидента України для цілей Закону № 889. В інших випадках (а наш випадок саме такий) резидентський статус може бути підтверджено тільки довідкою з податкового органу. Для цього іноземець повинен подати до податкового органу за місцем свого перебування в Україні Заяву фізичної особи — іноземця про самостійне визначення резидентського статусу за формою згідно з наказом № 581. На підставі цієї заяви податковий орган видає на адресу конкретного роботодавця Повідомлення про самостійне визначення фізичною особою — іноземцем резидентського статусу.

Звертаємо вашу увагу: якщо іноземець прибув на територію України для працевлаштування, законодавством не встановлено безумовне зобов’язання щодо визнання ним резидентського статусу України. У такому випадку він може це зробити тільки самостійно, за бажанням.

Отже, якщо працівник-іноземець самостійно визначив свій резидентський статус, про що свідчить наявність у його роботодавця Повідомлення про самостійне визначення фізичною особою — іноземцем резидентського статусу, то він для цілей Закону № 889 вважається резидентом України. У цьому випадку його зарплата оподатковуватиметься за ставкою 15 % і він матиме право на отримання податкової соціальної пільги за виконання умов, установлених

п. 6.1 Закону № 889.

Якщо працівник-іноземець не визначив самостійно свій резидентський статус, то для цілей

Закону № 889 він вважається нерезидентом України.

Закономірно виникає запитання: за якою ставкою обкладатиметься податком з доходів зарплата працівника-нерезидента?

Згідно зі

ст. 7.3 Закону № 889 ставку податку становить подвійний розмір ставки, визначеної пунктом 7.1, від об’єкта оподаткування, нарахованого як виграш чи приз (крім державної лотереї у грошовому виразі) на користь резидентів або нерезидентів, та від будь-яких інших доходів, нарахованих на користь нерезидентів — фізичних осіб, за винятком доходів, визначених у п.п. 9.11.3 Закону № 889. Отже, визначення доходів, які підпадають під зазначений виняток, тобто оподатковуються не за ставкою 30 %, а все ж таки за ставкою 15 %, є дуже важливим.

У свою чергу, в абзаці першому

п.п. 9.11.3 Закону № 889 ідеться про доходи, зазначені в п.п. 9.11.1 Закону № 889. А п.п. 9.11.1 Закону № 889 визначає правила оподаткування отриманих нерезидентами доходів із джерелом їх походження з України, перелік яких зазначено в п. 1.3 Закону № 889. При цьому серед виплат, визначених у п. 1.3 Закону № 889, саме й зазначено дохід, нарахований нерезиденту як заробітна плата.

На цій підставі ДПАУ у своєму

Податковому роз’ясненні № 50, яке залишається чинним і сьогодні, указувала на те, що заробітна плата, яка нараховується нерезиденту, обкладається податком з доходів за ставкою 13 % (сьогодні за ставкою 15 %).

Разом з тим у своїх останніх листах, наприклад, у

листі від 01.10.2007 р. № 11925/5/17-0716 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 88) ДПАУ дещо змінила свою позицію щодо ставки обкладення податком з доходів нерезидентів. І хоча прямо в цьому листі не зазначається, що якщо іноземець-працівник самостійно не визначив свій резидентський статус, то його зарплата оподатковуватиметься за ставкою 30 %, з тексту листа можна зробити такий висновок.

Проте зазначене вище

Податкове роз’яснення № 50 на сьогодні не скасовано. А отже, згідно із Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III покарати податкового агента за те, що він утримував із зарплати нерезидента податок не за подвійною ставкою, податківці не можуть.

Висновок: незалежно від того, отримав працівник-іноземець статус резидента України для цілей

Закону № 889 чи ні, його зарплата повинна оподатковуватися за ставкою 15 %.

При цьому майте на увазі: порядок обкладення податком з доходів зарплати нерезидента дещо інший. Річ у тім, що згідно з

п.п. 6.4.3 Закону № 889 розрахунок розміру податкової соціальної пільги здійснюється з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платник податку помирає чи визнається судом померлим, безвісно відсутнім або втрачає резидентський статус. З цього випливає, що права на податкову соціальну пільгу працівник-нерезидент не має.

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі