Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Сума компенсації спожитих орендарем комунальних послуг включається орендодавцем до бази обкладення єдиним податком

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Єдиний податок

 

Сума компенсації спожитих орендарем комунальних послуг включається орендодавцем до бази обкладення єдиним податком

 

Підприємство — платник єдиного податку здає в оренду виробниче приміщення. Вартість комунальних послуг (електроенергія, опалювання, водопостачання) не входить до договірної вартості оренди та компенсується орендарем окремо. Чи включаються отримані суми компенсації до бази обкладення єдиним податком?

(м. Харків)

 

Згідно зі

ст. 1 Указу № 727 для суб’єктів підприємницької діяльності, що сплачують єдиний податок, об’єктом обкладення цим податком є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

При цьому виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана підприємством на розрахунковий рахунок або до каси

за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Крім того, відповідно до

Порядку № 477 у графі 6 «Загальна сума виручки та позареалізаційних доходів» Книги обліку доходів та витрат відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок і до каси суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, що належать такому суб’єкту та реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручку від іншої реалізації.

Отже, підприємство для цілей обкладення єдиним податком, застосовуючи касовий метод, має враховувати всі кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок та до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, виручку від іншої реалізації.

Це означає, що підприємству при визначенні суми єдиного податку до бази оподаткування слід включати всі кошти, перераховані орендарями на рахунок підприємства,

у тому числі за споживання електроенергії, води, газу, тепла тощо. На такій позиції наполягають фахівці ДПАУ в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 6, с. 39.

Деякий час тому Держпідприємництва мав з цього приводу іншу думку. Так, у листі цього відомства від 17.03.2003 р. № 3-221/1489 висловлено таку думку: якщо договори з постачальниками комунальних послуг укладено орендодавцем і суми погашення комунальних платежів, які перераховуються орендарем на підставі рахунків постачальників комунальних послуг, проходять транзитом через орендодавця, то такі суми не є виручкою від реалізації продукції (робіт, послуг) і не обкладаються єдиним податком. Така позиція ґрунтувалася на тому, що орендодавець не надає і не може надавати комунальні послуги орендарю.

Проте згодом Держпідприємництва змінив свою думку і тепер вважає, що суми комунальних платежів за спожиті орендарем комунальні послуги

повинні враховуватися в загальному обсязі виручки від реалізації платника єдиного податку, оскільки вони перераховуються на користь орендодавця та надходять на його розрахунковий рахунок (див. листи від 05.07.2006 р. № 4844 і від 13.09.2006 р. № 6646).

Ураховуючи такий стан справ, радимо не вступати в дебати з представниками податкових органів, оскільки переконати їх в зворотному єдиноподатнику-орендодавцю навряд чи вдасться.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі