Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Сума коштів, отримана у зв’язку з продажем іноземної валюти, не обкладається єдиним податком

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Єдиний податок

 

Сума коштів, отримана у зв’язку з продажем іноземної валюти, не обкладається єдиним податком

 

Підприємство, що є платником єдиного податку, отримало від нерезидента виручку в іноземній валюті за виконані роботи. Усю суму іноземної валюти, що надійшла, продано на МВРУ. Чи обкладаються єдиним податком доходи підприємства — суб’єкта малого підприємництва від продажу іноземної валюти?

(м. Чернівці)

 

Почнемо з того, що згідно зі

ст. 1 Указу № 727 виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), які є об’єктом обкладення єдиним податком, вважаються суми, фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси у зв’язку з продажем продукції (товарів, робіт, послуг).

У цьому випадку виручкою, яка є базою обкладення єдиним податком, є

кошти в іноземній валюті за виконані для нерезидента роботи, що надійшли на поточний рахунок підприємства в уповноваженому банку. Сума цих коштів перераховується в установленому порядку в національну валюту за курсом НБУ, що діяв на дату їх зарахування на поточний рахунок суб’єкта малого підприємництва. На це звертають увагу представники ДПАУ в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 11.

Кошти ж, отримані

у зв’язку з продажем іноземної валюти, у контексті Указу № 727 не є ні виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), ні позареалізаційними доходами, ні виручкою від іншої реалізації.

Отже,

ці суми не включаються до бази обкладення єдиним податком та не відображаються в Книзі обліку доходів та витрат суб’єкта малого підприємництва, що випливає з Порядку № 477.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі