Теми статей
Обрати теми

Соціальне страхування. Виплата допомоги по вагітності та пологах суміснику

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Соціальне страхування

 

Виплата допомоги по вагітності та пологах суміснику

 

Жінка, яка працює на підприємстві за сумісництвом з 5 лютого 2007 року, іде в декретну відпустку з 19 травня 2008 року. Чи повинне підприємство оплачувати їй відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами? Якщо так, то як у такому разі розраховуються декретні?

(м. Київ)

 

Згідно з

ч.1 ст. 50 Закону № 2240 застраховані особи мають право на отримання допомоги по вагітності та пологах як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Відповідно до

ст. 51 Закону № 2240 та п. 21 Порядку № 1266 підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі, яка працює на підприємстві за сумісництвом, є:

1)

копія листка непрацездатності, завірена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи;

2)

довідка про середню заробітну плату за основним місцем роботи за розрахунковий період.

Якщо застрахована особа працює

на декількох роботах за сумісництвом, для призначення виплати з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд), крім копії листка непрацездатності, завіреного підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи, довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи, подаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом.

Рішення про призначення допомоги

суміснику приймається комісією із соціального страхування на підприємстві, де застрахована особа працює за сумісництвом, протягом 10 днів після подання зазначених документів.

Розрахунок середньої заробітної плати для визначення суми допомоги по вагітності та пологах для сумісників, так само як і для штатних працівників, провадиться відповідно до

Порядку № 1266. Зупинимося на особливостях розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами сумісника.

Середньоденна (середньогодинна) заробітна плата за місцем роботи за сумісництвом обчислюється

шляхом ділення нарахованої за сумісництвом за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) у розрахунковому періоді за основним місцем роботи.

Отже, розрахунок середньої заробітної плати працівникам-сумісникам проводиться виходячи з кількості відпрацьованих робочих днів за основним місцем роботи. Про це прямо зазначено в

п. 21 Порядку № 1266.

Проте є винятки. Так,

якщо застрахована особа в розрахунковому періоді за місцем роботи за сумісництвом не працювала декілька днів, які припадають на розрахунковий період за основним місцем роботи для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, середньоденна (середньогодинна) заробітна плата за місцем роботи за сумісництвом обчислюється шляхом ділення нарахованої в розрахунковому періоді заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески за фактично відпрацьовані календарні місяці (відпрацьований час), на кількість робочих днів (годин) за місцем роботи за сумісництвом.

При розрахунку середньої заробітної плати слід також мати на увазі, що

загальна сума заробітної плати, з якої розраховуються страхові виплати, у кожному місяці розрахункового періоду за основним місцем роботи та за сумісництвом не повинна перевищувати максимальний розмір доходу, з якого справляються страхові внески (п. 21 Порядку № 1266). У 2008 році розмір такого доходу становить: на січень — березень — 9495 грн., квітень — червень — 9705 грн., липень — вересень — 9735 грн., жовтень — грудень — 10035 грн.

Дані про розрахунковий період та про заробітну плату, нараховану за останнім основним місцем роботи за розрахунковий період, беруться з довідки, поданої працівником-сумісником, форму якої наведено в

додатку 2 до Порядку № 1266.

Обмеження середньоденної заробітної плати за останнім місяцем розрахункового періоду (розраховується шляхом ділення граничного розміру доходу, з якого справляються страхові внески, на кількість робочих днів в останньому місяці розрахункового періоду), установлене

абзацом четвертим п. 14 Порядку № 1266, застосовується для розрахунку середньоденної заробітної плати працівника за місцем роботи за сумісництвом тільки в разі, коли за основним місцем роботи в розрахунковому періоді відсутній заробіток, а за місцем роботи за сумісництвом він перевищує максимальний розмір середньоденної заробітної плати (див. лист Мінпраці від 13.12.2007 р. № 686/020-99-06).

Звертаємо увагу: допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі

в розмірі 100 % середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу працівника.

Сума допомоги по вагітності та пологах розраховується шляхом множення суми середньоденної (середньогодинної) зарплати на кількість робочих днів (годин), що припадають на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Ще один важливий момент: сума допомоги по вагітності та пологах

у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини місячної заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися страхові внески (ч. 2 ст. 39 Закону № 2240). У зв’язку з тим, що в Законі № 2240 не зазначено, який саме розмір максимальної величини доходу потрібно використовувати в цьому випадку (що діє на момент настання страхового випадку або діє в період перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами), на нашу думку, сума допомоги по вагітності та пологах за кожний місяць, що припадає на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, повинна порівнюватися з відповідним граничним розміром доходу, що діє в кожному місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Розглянемо розрахунок допомоги по вагітності та пологах, що підлягає виплаті суміснику, на конкретному прикладі.

Приклад

. Жінка працює за основним місцем роботи та за сумісництвом. За місцем роботи за сумісництвом вона надала копію листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами (період — з 19.05.2008 р. по 21.09.2008 р.), засвідчену підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи, і довідку з основного місця роботи про середню заробітну плату.

На підставі довідки з основного місця роботи розрахунковим періодом є листопад 2007 року — квітень 2008 року. Кількість відпрацьованих днів за основним місцем роботи та за сумісництвом збігається.

Дані, необхідні для розрахунку допомоги, наведемо в таблиці.

 

Місяці розрахункового періоду

Відпрацьовані дні

Заробітна плата, з якої обчислюється середня заробітна плата за основним місцем роботи

Заробітна плата, з якої сплачувалися страхові внески за сумісництвом

Заробітна плата, з якої обчислюється середня заробітна плата для розрахунку страхових виплат за сумісництвом

1

2

3

4

5

Листопад 2007 року

22

3500,00

1800,00

1800,00

Грудень 2007 року

21

3500,00

1800,00

1800,00

Січень 2008 року

21

3500,00

1800,00

1800,00

Лютий 2008 року

21

3500,00

1800,00

1800,00

Березень 2008 року

20

3500,00

1800,00

1800,00

Квітень 2008 року

21

3500,00

1800,00

1800,00

Усього

126

21000,00

10800,00

10800,00

 

Сума заробітної плати за місцем роботи за сумісництвом та за основним місцем роботи в кожному з місяців розрахункового періоду не перевищує максимальної величини заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески до фондів соціального страхування. Отже, розрахунок середньої заробітної плати за сумісництвом провадиться виходячи з усієї суми заробітної плати, нарахованої працівниці за цим місцем роботи.

Розрахуємо середню заробітну плату за один відпрацьований день за сумісництвом: 10800 грн. : 126 роб. дн. = 85,71 грн.

Кількість робочих днів, що припадають на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, становить 87.

Визначимо суму допомоги по вагітності та пологах, що підлягає виплаті працівниці за місцем роботи за сумісництвом: 85,71 грн. х 87 роб. дн. = 7456,77 грн.

Нагадаємо, що сума допомоги по вагітності та пологах

не підлягає включенню до загального місячного оподатковуваного доходу працівниці на підставі п.п. 4.3.1 Закону № 889, оскільки ця виплата надається за рахунок коштів Фонду.

Внесками до фондів соціального страхування сума допомоги по вагітності та пологах не обкладається

, оскільки така виплата не включається до фонду оплати праці згідно з п. 3.2 Інструкції 5.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі