Теми статей
Обрати теми

Соціальне страхування. Страховий стаж для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Соціальне страхування

 

Страховий стаж для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

 

На роботу на підприємство прийнято працівника, який до цього перебував на обліку в центрі зайнятості. Чи враховується до страхового стажу працівника (для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності) період перебування на обліку в центрі зайнятості?

(м. Івано-Франківськ)

 

Відповідно до

ст. 37 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу.

Визначення страхового стажу для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності надано у

ст. 7 Закону № 2240.

Згідно із зазначеною нормою Закону № 2240 під страховим стажем розуміється період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та сплачує або за неї сплачують страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, установленому законодавством.

При цьому до страхового стажу включаються періоди:

— тимчасової втрати працездатності;

— перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

— перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— отримання

виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів.

Відповідно до

ч. 3 ст. 22 Закону № 1533 з 8 дня після реєстрації застрахованої особи в установленому порядку в державній службі зайнятості їй виплачується допомога по безробіттю, що є одним з видів забезпечення, яке надається за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

Запис про період виплати допомоги по безробіттю заноситься до трудової книжки безробітної особи органом державної служби зайнятості населення (

п.п. «е» п. 2.18 Інструкції № 58).

Отже, якщо у трудовій книжці вашого працівника є запис про період виплати допомоги по безробіттю, увесь зазначений період включається до страхового стажу, від якого залежить розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності. Це підтверджує й Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у своєму

листі від 04.10.2007 р. № 04-29-2056.

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 37 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

60 відсотків середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж до п’яти років;

80 відсотків середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років;

100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, яка їх замінює та доглядає за хворою дитиною віком до 14 років, яка постраждала в результаті Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія

Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII, особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» 23.03.2000 р. № 1584-III, донорам, які мають право на пільгу, передбачену ст. 10 Закону України «Про донорство крові і її компонентів» 23.06.95 р. № 239/95-ВР.

Разом з тим при розрахунку розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності працівнику, який до прийняття на роботу перебував на обліку в центрі зайнятості та одержував допомогу по безробіттю, слід ураховувати норми

ч. 3 ст. 4 Закону № 2240. Якщо такий працівник до настання страхового випадку сплачував страхові внески менше повних шести календарних місяців протягом останніх дванадцяти календарних місяців, то допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах виплачується виходячи з фактичної заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, але не вище розміру мінімальної заробітної плати, установленої на момент настання страхового випадку.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі