Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Додаткова відпустка на дітей

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Трудове законодавство

 

Додаткова відпустка на дітей

 

Працівниця підприємства, яка має двох дітей, звернулася до бухгалтерії підприємства з проханням надати їй додаткову відпустку на дітей. Цього року старшій її дитині виповнюється 14 років. Чи має право ця працівниця цього року на додаткову відпустку на дітей?

(м. Кривий Ріг)

 

Згідно зі

ст. 19 Закону про відпустки на сплачену додаткову відпустку тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів (ст. 73 КЗпП) мають право:

жінки, які працюють і мають двох і більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або які всиновили дитину;

— самотні матері;

— батько, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— особа, яка взяла дитину під опіку.

З цього випливає, що працююча жінка, яка має двох дітей віком до 15 років, має право на додаткову оплачувану відпустку тривалістю 7 календарних днів. У нашому прикладі старшій дитині цього року виповнюється 14 років, тому жінка цього року має право на додаткову відпустку.

Разом з тим закономірно виникає запитання: а чи матиме право ця працівниця на додаткову відпустку на дітей наступного року, адже саме наступного року її старшій дитині виповнюється 15 років?

Для відповіді на це запитання звернемося до

листа Мінпраці від 25.08.2005 р. № 36-455 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 77). У ньому зазначено: «Якщо працівник з будь-яких причин не скористався правом на таку відпустку в році досягнення дитиною визначеного віку або за декілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток. Чинним законодавством не передбачено строк давності, після спливання якого втрачається право на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей».

З цього роз’яснення Мінпраці випливає, що

працівниця має право на додаткову відпустку на дітей у році, в якому старшій дитині виповнюється 15 років. При цьому цю відпустку вона має право використовувати в році досягнення її старшою дитиною 15 років у будь-який зручний для неї час.

Починаючи з року, наступного за роком, в якому старша дитина працівниці досягла 15-річного віку, вона не має права на додаткову відпустку на дітей як жінка, яка працює і має двох дітей віком до 15 років.

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі