Теми статей
Обрати теми

Неприбуткові організації. Податковий звіт неприбуткових організацій та звіт за ф. № 1-ПП

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Неприбуткові організації

 

Податковий звіт неприбуткових організацій та звіт за ф. № 1-ПП

 

Благодійним фондом соціального захисту старості громадян у першому кварталі 2008 року було отримано доходи у вигляді безоплатно наданих грошових коштів, безповоротної фінансової допомоги та добровільних пожертвувань на загальну суму 55000 грн. Сума витрат на проведення благодійної діяльності склала 48000 грн., на утримання Фонду — 5000 грн.

Як визначити суму оподатковуваного прибутку і де вона відображається в Податковому звіті неприбуткових організацій? Виходячи з якої суми заповнювати звіт за ф. 1-ПП?

(м. Київ)

 

Неприбуткові організації визначають суму оподатковуваного прибутку як різницю між такими доходами та витратами, безпосередньо пов’язаними з отриманням цих доходів. Прибуток, що підлягає оподаткуванню, відображається в рядку 12

Податкового звіту про використання коштів неприбутковими установами та організаціями, затвердженого наказом ДПАУ від 11.07.97 р. № 233 (далі — Податковий звіт).

У ситуації, що розглядається, благодійній фонд протягом звітного періоду оподатковуваних доходів не мав, оскільки доходи, отримані у вигляді безоплатно наданих грошових коштів, безповоротної фінансової допомоги та добровільних пожертвувань, належать до доходів,

звільнених від оподаткування (п.п. 7.11.3 ст. 7 Закону про податок на прибуток). Отже, уся сума доходу, отримана Фондом, у розмірі 55000 грн. відображається в рядку 2.1.1 Податкового звіту. Відповідно II частина Податкового звіту, яка пов’язана з розрахунком податку на прибуток, у нашому випадку не заповнюється і в рядках 10 — 26 ставлять прокреслення.

Щодо витрат на утримання Фонду в сумі 5000 грн., то вони відображаються в

рядку 9.1 Податкового звіту, а витрати на проведення благодійної діяльності — у рядку 9.2.1 Податкового звіту.

Благодійний фонд у звітному періоді мав доходи, звільнені від оподаткування, тобто користувався пільгами з оподаткування. Отже, йому необхідно розрахувати суму отриманих пільг та зазначити її у

Звіті про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, затвердженому наказом ДПАУ, Держкомстату України № 419/453 (далі — звіт за ф. № 1-ПП).

Порядок розрахунку не внесених до бюджету сум податків

залежить від виду пільги, якою користується платник податків. У звітному кварталі благодійний фонд отримав доходи, які відповідно до п.п. 7.11.3 ст. 7 Закону про податок на прибуток звільнено від оподаткування. Це означає, що благодійний фонд на суму такого доходу мав право зменшити базу оподаткування для обчислення податку на прибуток. Інакше кажучи, саме із суми доходу, отриманого Фондом, у розмірі 55000 грн. не було сплачено податок на прибуток. Отже, сума пільги з податку на прибуток складає 13750 грн. (55000 х 25 %) та підлягає відображенню у графі 5 звіту за ф. № 1-Пп.

У графі 6 звіту за ф. № 1-ПП зазначається частина суми платежу з графи 5, що припадає на державний бюджет. Ураховуючи, що податок на прибуток сплачується до держбюджету, у нашому випадку значення граф 5 і 6 збігатимуться.

Крім суми пільг, благодійний фонд у графах 9 і 10 звіту за ф. № 1-ПП має зазначити відомості про цільове використання пільг. Чинне законодавство не містить положень, які визначили б порядок розрахунку суми цільового використання пільг. У зв’язку з цим у графах 9 і 10 звіту за ф. № 1-ПП,

як правило, відображають усю суму податкової пільги.

Наталія Борщ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі