Теми статей
Обрати теми

Готівковий обіг. Поворотну фінансову допомогу в день отримання можна видати під звіт

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Готівковий обіг

 

Поворотну фінансову допомогу в день отримання можна видати під звіт

 

Директор підприємства вніс до каси готівку для видачі коштів на оплату витрат на відрядження (оформлено договір безпроцентної поворотної фінансової допомоги).

1. Чи можна ці кошти цього ж дня видати під звіт або їх потрібно попередньо здати до банку?

2. Чи поширюється 10-тисячне обмеження на грошові кошти, отримані підприємством від директора за договором безпроцентної поворотної фінансової допомоги?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п. 2.9 Положення № 637 готівкова виручка (готівка) підприємств, у тому числі готівка, отримана з банку, використовується ними для забезпечення потреб, що виникають у процесі їх функціонування, а також для проведення розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов’язкових платежів).

У розумінні

Положення № 637 готівкова виручка включає також позареалізаційні надходження, тобто надходження від операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг).

Поворотна фінансова допомога належить до позареалізаційних надходжень, отже, її може бути використано підприємством для забезпечення потреб, що виникають в процесі функціонування, наприклад, видано під звіт. Причому підприємство може використовувати такі кошти із зазначеною метою не тільки в день їх надходження до каси, а й наступного дня. Це випливає з норм

п. 5.10 Положення № 637.

Так, готівкові грошові кошти не вважаються понадлімітними в день їх надходження, якщо вони:

— здані в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку

(лист НБУ від 22.06.2006 р. № 11-113/2351-6538);

видані наступного дня з каси на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства (без попереднього здавання їх до банку та одночасного отримання з каси банку на зазначені потреби) ;

— надійшли до каси підприємства

у вихідні та святкові дні і були здані в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючого банку на наступний робочий день банку та підприємства або видані наступного робочого дня з каси на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства (без попереднього здавання їх до банку та одночасного отримання з каси банку на зазначені потреби) .

Як бачимо, підприємство може видати грошові кошти, що надійшли до каси у вигляді поворотної фінансової допомоги, без попереднього здавання їх до банку не тільки в день їх отримання, а й наступного дня.

2. Щодо 10-тисячного обмеження суми готівкових розрахунків, то на грошові кошти, отримані підприємством від директора за договором безпроцентної поворотної фінансової допомоги, воно не поширюється.

Це

обмеження стосується розрахунків, які здійснюють між собою тільки підприємства та підприємці, тобто суб’єкти підприємницької діяльності.

Якщо одна зі сторін або обидві сторони, між якими проводяться готівкові розрахунки, не є суб’єктами підприємницької діяльності, то на них обмеження граничної суми готівкових розрахунків не поширюється.

У ситуації, що розглядається, підприємство одержує грошові кошти від директора, який не є суб’єктом підприємницької діяльності. Тому сума безпроцентної поворотної фінансової допомоги, яку директор уніс до каси підприємства, може перевищувати 10000 грн., оскільки на розрахунки фізичної особи з підприємством 10-тисячне обмеження не поширюється.

Наталія Борщ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі