Теми статей
Обрати теми

Бухгалтерський облік. Інвестиційна нерухомість: чи нараховується амортизація в податковому та бухгалтерському обліку?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Бухгалтерський облік

 

Інвестиційна нерухомість: чи нараховується амортизація в податковому та бухгалтерському обліку?

 

Підприємство провадить єдиний вид діяльності — здає в операційну оренду власну будівлю. З 01.01.2008 р. було змінено облікову політику і будівлю визнано інвестиційною нерухомістю. Підприємство вибрало метод оцінки такої нерухомості за справедливою вартістю. Чи підлягає передана в оренду будівля амортизації в податковому та бухгалтерському обліку?

(м. Дніпропетровськ)

 

Почнемо з бухгалтерського обліку. З точки зору

п. 4 П(С)БО 32 власні або орендовані на умовах фінансової оренди земельні ділянки, будівлі, споруди, розташовані на землі та утримувані з метою отримання орендних платежів або збільшення власного капіталу і не призначені для виробництва та поставки товарів, надання послуг, адміністративної мети, а також для продажу в процесі звичайної діяльності, класифікуються як інвестиційна нерухомість.

Згідно з

п. 16 П(С)БО 32 об’єкти інвестиційної нерухомості можуть оцінюватися за одним з двох методів:

1) за справедливою вартістю (якщо її можна достовірно визначити). У цьому випадку на кожну дату балансу необхідно

коригувати вартість об’єкта шляхом порівняння його балансової та справедливої вартості. Зміна вартості (сума збільшення або зменшення) інвестиційної нерухомості, яка обліковується за таким методом, на дату балансу впливає безпосередньо на рахунки обліку «операційних» доходів та витрат (див. п. 22 П(С)БО 32). Оцінка за цим методом здійснюється на основі інформації про поточний стан ринку аналогічних об’єктів. При цьому не враховуються майбутні витрати, які можуть здійснюватися для поліпшення нерухомості, а також вигоди, які буде отримано у зв’язку з таким поліпшенням;

2) за первісною вартістю, зменшеною на суму

нарахованої амортизації з урахуванням втрат від зменшення корисності та вигод від її відновлення, які визнаються відповідно до П(С)БО 28. Цей метод застосовується, якщо справедливу вартість достовірно визначити неможливо. Хоча, рухаючись таким шляхом, підприємству навряд чи вдасться уникнути необхідності оцінки інвестиційної нерухомості за справедливою вартістю. Річ у тім, що п. 36.5 П(С)БО 32 вимагає при оцінці таких активів за первісною вартістю у примітках до фінансової звітності наводити ще й справедливу вартість.

Отже, об’єкт інвестиційної нерухомості, який оцінюється за справедливою вартістю,

у бухгалтерському обліку амортизації не підлягає.

Проте відомо, що бухгалтерські правила в цьому випадку не мають нічого спільного з податковими: тут амортизаційні норми, як і раніше, прив’язано до

ст. 8 Закону про податок на прибуток.

Як ви знаєте, згідно з

п.п. 8.1.2 зазначеного Закону амортизації підлягають витрати на придбання та самостійне спорудження основних фондів для власного виробничого використання, а також на проведення всіх видів ремонтів, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних фондів.

Головною умовою для нарахування податкової амортизації на основні фонди, що придбаваються (споруджуються) підприємством, є

їх використання в господарській діяльності такого підприємства. А той факт, що передача в оренду нерухомості безпосередньо пов’язана з господарською діяльністю платника податків, не підлягає сумніву.

Отже, незважаючи на зміну з 1 січня 2008 року статусу об’єкта оренди в бухгалтерському обліку, у податковому обліку підприємство продовжує діяти так само, як і до 01.01.2008 р. —

амортизує балансову вартість будівлі згідно з установленими в ст. 8 Закону про податок на прибуток правилами.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі