Теми статей
Обрати теми

Питання оренди. Здійснюєте операції за договорами оренди? Не забудьте про акт

Редакція ПБО
Стаття

Здійснюєте операції за договорами оренди? Не забудьте про акт

 

Тема документального оформлення господарських операцій справді невичерпна. От і сьогодні ми звертаємося до питання про необхідність щомісячного складання акта приймання-передачі послуг за умови, що договором оренди встановлено строк внесення орендної плати та її суму. Важливість цього питання зумовлено тим, що від грамотного документального оформлення орендних операцій залежатиме подальше відображення витрат на орендну плату в податковому обліку.

Марина КОВЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Для того, щоб розібратися, чи необхідно щомісячно складати акт у ситуації, коли договором оренди встановлено строк внесення орендної плати та її суму, спочатку звернемося до норм

Цивільного кодексу. Так, відповідно до ст. 759 ЦКУ за договором найму (оренди) орендодавець передає або бере на себе зобов’язання передати орендарю майно в користування за плату на певний строк. Предметом договору оренди виступає неспоживна річ (ст. 760 ЦКУ).*

* Зауважимо, що з точки зору ЦКУ оренда не є послугою. Пояснюється це тим, що предметом договору про надання послуг є

послуга, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності
(ст. 901 ЦКУ).

У спеціальному

§ 1 глави 58 ЦКУ «Загальні положення про найм (оренду)» не міститься будь-яких згадок про підтверджуючі документи, які використовуються для оформлення операцій оренди. А от для деяких випадків ЦКУ прямо встановлює необхідність складання актів. Так, у ч. 4 ст. 882 ЦКУ щодо будівельного підряду зазначено, що «передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформлюється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною. Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише у разі, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акта визнані судом обґрунтованими».

У зв’язку з цим можемо зробити висновок, що

з юридичної точки зору в щомісячному складанні акта щодо оренди немає необхідності, якщо тільки обов’язок з його складання не зафіксовано в самому договорі оренди.

Незважаючи на те що з позиції

ЦКУ оренда не є послугою, з точки зору податкового законодавства вона визнається такою, що впливає на її документальне оформлення та облік.

Так, згідно з

п.п. 5.3.9 Закону про податок на прибуток будь-які витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення та зберігання яких передбачена правилами ведення податкового обліку, не включаються до складу валових витрат. При цьому необхідно враховувати «орендні» норми п.п. 7.9.6 Закону про податок на прибуток, відповідно до яких орендодавець збільшує суму валових доходів, а орендар збільшує суму валових витрат на суму нарахованого платежу за результатами податкового періоду, в якому здійснюється таке нарахування .

Підставою для нарахування орендної плати, як правило, є акт наданих послуг. Отже, момент виникнення валових доходів у орендодавця та валових витрат у орендаря «прив’язано» до дати його складання і не залежить від фактичної сплати орендних платежів (див. консультацію податківців, опубліковану у «Віснику податкової служби України», 2007, № 42,

лист ДПА в м. Києві від 28.12.2005 р. № 1177/10/31-106).

У зв’язку з тим, що форму акта приймання-передачі виконаних послуг законодавством не затверджено, він визнається первинним документом тільки за наявності обов’язкових реквізитів, перелічених у

ст. 9 Закону № 996 та п. 2.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Щодо ПДВ, то для відображення орендодавцем зобов’язань з ПДВ акт приймання-передачі виконаних послуг так само знадобиться. Це випливає зі змісту норм

п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ, де зазначено, що датою виникнення податкових зобов’язань з поставки робіт (послуг) є дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбулася будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата отримання коштів від замовника на банківський рахунок чи до каси платника податків як оплата робіт (послуг), що підлягають поставці;

— або дата оформлення

документа, який підтверджує факт виконання робіт (послуг) платником податків.

Отже, незважаючи на відсутність юридичних підстав для щомісячного складання акта приймання-передачі виконаних послуг, рекомендуємо його все-таки складати. Це дозволить уникнути непорозумінь з боку контролюючих органів при відображенні орендних операцій у податковому обліку.

Крім того, наявність акта дозволить уникнути зайвих проблем при відображенні орендної плати й у

бухгалтерському обліку сторін договору (ст. 9 Закону № 996):

— орендар на підставі акта відображає орендну плату у складі витрат того звітного періоду, на який припадає оплата (Дт 23, 91,92, 93, 94 — Кт 685);

— орендодавець на підставі акта відображає суму орендної плати у складі доходів звітного періоду (Дт 377 — Кт 703, 713).

На цьому завершуємо розгляд питання про необхідність складання акта при здійсненні орендних операцій. А якщо у вас виникнуть нові запитання, звертайтеся до нас і ми обов’язково на них відповімо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі