Теми статей
Обрати теми

Оренда нерухомості. Неприбуткова організація здає приміщення в оренду: як сплачувати податок на прибуток

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оренда нерухомості

 

Неприбуткова організація здає приміщення в оренду: як сплачувати податок на прибуток

 

Неприбуткова громадська організація (код неприбутковості — 0006) здає приміщення в оренду. Статутом організації передбачено отримання таких доходів. Чи потрібно отримані доходи обкладати податком на прибуток?

(м. Луцьк)

 

Так, такі доходи обкладаються податком на прибуток

.

Згідно з

п.п. 7.11.3 ст. 7 Закону про податок на прибуток доходи громадських організацій звільняються від оподаткування, якщо вони отримані у вигляді:

— коштів або майна, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;

— пасивних доходів;

— коштів або майна, які надходять від проведення основної діяльності таких неприбуткових організацій;

— дотацій і субсидій, отриманих з державного або місцевого бюджетів, державних цільових фондів або у межах благодійної, у тому числі гуманітарної допомоги чи технічної допомоги, що надаються таким неприбутковим організаціям відповідно до умов міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, крім дотацій на регулювання цін на платні послуги, які надаються таким неприбутковим організаціям або через них їх отримувачам згідно із законодавством, з метою зниження рівня таких цін.

Як бачимо, доходи, отримані громадською організацією від здавання приміщення в оренду, не згадуються серед звільнених від оподаткування. Отже, такі доходи

належать до доходів, отриманих з інших джерел, які підлягають оподаткуванню в загальному порядку.

При цьому оподатковуваний прибуток визначається як сума доходів, отриманих з інших джерел, зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів (

п.п. 7.11.9 ст. 7 Закону про податок на прибуток). При розрахунку оподатковуваного прибутку неприбуткова організація може зменшити доходи від оренди на суму витрат, безпосередньо пов’язаних з такою орендою, але не вище власне плати за оренду. До таких витрат можна віднести витрати на прибирання приміщення, комунальні послуги тощо.

У

Податковому звіті про використання коштів неприбутковими установами та організаціями, затвердженому наказом ДПАУ від 11.09.97 р. № 233 доходи від здавання приміщення в оренду відображають у рядку 10, а витрати, безпосередньо пов’язані з наданням приміщення в оренду, — у рядку 11.

Вікторія Матвєєва, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі