Теми статей
Обрати теми

Оренда держмайна. Бюджетна організація здає в оренду приміщення: як сплачувати податок на землю

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оренда держмайна

 

Бюджетна організація здає в оренду приміщення: як сплачувати податок на землю

 

Бюджетна організація здає в оренду приміщення іншої бюджетної організації. Чи можемо ми виставляти орендарю рахунок на відшкодування плати за землю? За яким КЕКВ проводити сплату такого податку?

(м. Маріуполь)

 

Відповідно до

ст. 12 Закону № 2535 від сплати земельного податку звільнені:

— органи державної влади та органи місцевого самоврядування, органи прокуратури, заклади, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок бюджету;

— вітчизняні заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, фізкультури і спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Водночас, якщо звільнена від сплати земельного податку бюджетна установа

здає в тимчасове користування (оренду) окремі будівлі або їх частину, податок на земельні ділянки, зайняті будівлями (або їх частинами), переданими в тимчасове користування, сплачується на загальних підставах (останній абзац ст. 12 Закону № 2535).

Отже, якщо бюджетна установа

здає в оренду будівлю або її частину іншій бюджетній установі (чи іншому суб’єкту господарювання), то така установа-орендодавець є платником податку на землю і зобов’язана перераховувати до бюджету такий податок.

У зв’язку з цим виникає запитання: за рахунок якого джерела орендодавець сплачуватиме такий податок — орендної плати, отриманої від орендаря, або коштів, передбачених кошторисом на утримання бюджетної установи?

Як визначено в Переліку № 659

плату за оренду майна бюджетних установ віднесено до третьої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ. Кошти, отримані у вигляді орендної плати, бюджетні установи можуть витрачати на утримання, устаткування та ремонт майна. Сплату податків, у тому числі й податку на землю, за рахунок цих коштів Переліком № 659 не передбачено.

Згідно з

Роз’ясненнями щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженими наказом Держказначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції від 08.12.2006 р. № 330) орендна плата сплачується орендарем за КЕКВ 1136 «Оренда». За цим кодом бюджетні установи оплачують видатки за використання приміщень (у тому числі гаражів, складів тощо) як для довгострокового, так і для короткострокового користування, за оренду устаткування, оренду місця для прокладання кабелю тощо. Отже, за КЕКВ 1136 бюджетна установа не може сплачувати податок на землю.

У цій ситуації найприйнятнішим є варіант, коли між орендарем і орендодавцем буде укладено договір про відшкодування орендарем суми податку на землю. Таким правом орендодавець може скористатися, керуючись

ст. 797 ЦКУ, в якій зазначається, що плата, яка справляється з орендаря будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.

Таким чином, при укладенні договору оренди приміщення

сторони можуть передбачити, що орендодавець, крім орендної плати, має право на отримання відшкодування земельного податку. Причому розмір такого відшкодування встановлюється за домовленістю сторін, а не обмежується витратами орендодавця щодо плати за землю. У цьому випадку орендар компенсуватиме орендодавцю витрати зі сплати земельного податку.

Щоб уникнути різних непорозумінь, рекомендуємо прямо зазначити в договорі обов’язок орендаря про компенсацію земельного податку або ж укласти окремий договір про компенсацію орендарем витрат орендодавця. У свою чергу, орендодавець на законних підставах матиме право виставити орендарю рахунок на відшкодування податку на землю. До речі, про це зазначалося й у

листі Держкомзему від 12.05.2005 р. №14-22-13/3702.

У орендаря — розпорядника бюджетних коштів відшкодування орендодавцю видатків зі сплати земельного податку доцільно здійснювати за

КЕКВ 1139 «Оплата інших послуг та інші видатки», а не за КЕКВ 1136, як пропонує Держказначейство в листі від 01.08.2007 р. № 3.4-04/1804-9127. Для бюджетної установи-орендодавця сплата податку на землю є видатками на її утримання і також здійснюється за КЕКВ 1139.

Вікторія Матвєєва, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі