Теми статей
Обрати теми

Щодо віднесення до валових витрат орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності

Редакція ПБО
Лист від 22.10.2008 р. № 21623/7/15-0217

Щодо віднесення до валових витрат орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 22.10.2008 р. № 21623/7/15-0217

 

У зв’язку з надходженням запитів від органів державної податкової служби та платників податків, а також з метою належної організації адміністрування податку на прибуток Державна податкова адміністрація України повідомляє про порядок віднесення до складу валових витрат сум сплаченої орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідно до підпункту 5.2.5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) до складу валових витрат відносяться суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов’язкових платежів), установлених Законом України «Про систему оподаткування» (крім тих, що прямо не визначені у переліку податків, зборів (обов’язкових платежів), визначених зазначеним Законом), включаючи акцизний збір та рентні платежі, а також збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, за винятком податків, зборів (обов’язкових платежів), передбачених підпунктами 5.3.3, 5.3.4, та пені, штрафів, неустойок, передбачених підпунктом 5.3.5 цієї статті.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про систему оподаткування», з урахуванням змін, внесених Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» від 25.03.2005 № 2505-IV до загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів) віднесено плату за землю (земельний податок, а також орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності).

Враховуючи викладене вище,

орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності відноситься до складу валових витрат платників податків відповідно до підпункту 5.2.5 Закону.

Головам Державних податкових адміністрацій в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Орендна плата за державну (комунальну) землю відноситься до ВВ як податок

Відносини, пов’язані з орендою державної (комунальної) землі, мають

подвійну природу. З одного боку, вони виникають із договору, тобто є договірними. З іншого — орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності (у складі плати за землю, разом із земельним податком) віднесено до загальнодержавних податків і щодо неї подається податкова декларація.

Це і є підґрунтям для запитання про

підстави віднесення орендарем відповідної плати до складу валових витрат. Чи є такою підставою п.п. 7.9.6 Закону про податок на прибуток (який визначає особливості податкового обліку орендних операцій, у тому числі оренди землі), чи слід керуватися п.п. 5.2.5 Закону про прибуток (він регулює питання формування валових витрат на суми сплачених або нарахованих податків).

ДПАУ ближче

податковий характер цієї орендної плати. Причому це випливає з форми річного додатка Р1 до декларації з податку на прибуток, де в ряд. 4.6.4 прямо приписується відображати суми орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Отже, суми нарахованої (сплаченої) орендної плати показуються в декларації в ряд. 04.6.

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі