Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення першого звітного податкового періоду та подання декларації з податку на прибуток за 11 місяців 2008 року, а також за 2008 рік

Редакція ПБО
Лист від 29.10.2008 р. № 22169/7/15-0217

Щодо визначення першого звітного податкового періоду та подання декларації з податку на прибуток за 11 місяців 2008 року, а також за 2008 рік

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 29.10.2008 р. № 22169/7/15-0217

 

У зв’язку з надходженням запитів від органів державної податкової служби та платників податків, а також з метою належної організації адміністрування податку на прибуток Державна податкова адміністрація України для цілей подання декларації з податку на прибуток підприємства за 11 місяців поточного року повідомляє про визначення першого звітного податкового періоду для новостворених підприємств, які стануть на податковий облік в ІV кварталі цього року, а також для підприємств, які перейдуть з ІV кварталу цього ж року зі спрощеної системи на загальну.

Відповідно до пункту 11.1 ст. 11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) для цілей цього Закону використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.

Проте, згідно з підпунктом 2 п. 7 розділу першого Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 03.06.2008 р. № 309 пункт 22.13 ст. 22 Закону викладено в такій редакції:

«22.13. У 2008 році платники податку за результатами одинадцяти місяців 2008 року зобов’язані подати декларацію, складену за правилами, встановленими для повного податкового періоду, з урахуванням приросту (убутку) матеріальних запасів за одинадцять місяців 2008 року, суми амортизаційних відрахувань, нарахованих за три квартали поточного року, та двох третин амортизаційних відрахувань четвертого кварталу цього року та сплатити податкове зобов’язання, нараховане згідно із зазначеною декларацією у строки, встановлені законом для місячного податкового періоду».

Враховуючи викладене,

11 місяців є законодавчо встановленим податковим періодом, за який платник податку повинен подати декларацію у 20-денний термін.

 

Щодо визначення першого звітного податкового періоду для новостворених підприємств, які стануть на податковий облік в ІV кварталі поточного року.

Питання визначення першого звітного податкового періоду для новостворених підприємств врегульовано в податковому роз’ясненні Державної податкової адміністрації України від 04.07.2008 р. № 13412/7/15-0217 «Щодо порядку нарахування амортизаційних відрахувань новоствореними підприємствами», надісланому державним податковим адміністраціям в областях, Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі.

Враховуючи це роз’яснення,

для новостворених підприємств Законом передбачено особливий порядок визначення першого звітного податкового періоду, а саме: якщо підприємство стало на податковий облік, наприклад, 13.10.2008 р., то, відповідно, першим звітним податковим періодом для такого платника буде період з 13.10.2008 р. по 31.03.2009 р., за який платником і буде подано першу декларацію з податку на прибуток підприємства. При цьому декларація за 11 місяців 2008 року (а також за 2008 рік) цим платником не подається.

 

Щодо визначення першого звітного податкового періоду для підприємств, які перейдуть з ІV кварталу поточного року зі спрощеної системи на загальну.

Відповідно до пункту 4 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» відмову від застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності і повернення до раніше встановленої системи оподаткування суб’єкти малого підприємництва можуть здійснювати з початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу).

Оскільки для таких суб’єктів Законом не передбачено особливостей визначення першого звітного податкового періоду, то в даному випадку платники податку на прибуток, які перейшли зі спрощеної системи на загальну систему оподаткування починаючи з ІV кварталу 2008 року, подають декларацію з цього податку за результатами податкових періодів, які передбачені законодавством в загальному порядку.

Враховуючи це, а також те, що 11 місяців є законодавчо встановленим податковим періодом, платники, які перейдуть зі спрощеної системи на загальну починаючи з ІV кварталу поточного року,

повинні подавати декларацію з податку на прибуток підприємства за 11 місяців 2008 року, а також за 2008 рік.

Головам Державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та апеляційних процедур.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Перший звітний період для особи, яка стала платником податку на прибуток у IV кварталі

Такий звітний період щодо податку на прибуток, як 11 місяців, завжди бентежив платників податків та завдавав їм багато клопоту. Мало того, що статус цього періоду був тривалий час «підмоченим», так ще й чимало запитань з’являється як щодо заповнення декларації, так і щодо наявності цього періоду як такого. Деякі з таких запитань розглянуто в цьому листі:

 

1.

Строки подання декларації за 11 місяців.

Двох думок у цьому питанні бути не може, адже в самому Законі про податок на прибуток зазначено, що вона подається у строки, установлені для місячного періоду. Таким чином, декларацію потрібно подати до 23 грудня 2008 року (граничний строк подання припадає на суботу, а отже, переноситься на понеділок 22 грудня). Зверніть увагу: у зв’язку з таким перенесенням граничного строку подання, граничний строк

сплати податку не переноситься і розраховується від 20 грудня, отже, припадає на 30 грудня (вівторок) поточного року (див. Податкове роз’яснення, затверджене наказом ДПАУ від 16.07.2002 р. № 338 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2002, № 60).

 

2.

Перший звітний період для особи, яка стала платником податку на прибуток усередині IV кварталу, а саме у жовтні.

Свого часу столичні податківці стверджували, що першим звітним періодом у цьому випадку буде період, що починається з дати взяття на облік як платника податку на прибуток, і до 31 березня наступного року. Однак зважаючи на наявність такого звітного періоду, як 11 місяців, такий платник податку повинен подати

ще й декларацію за 11 місяців (лист ДПА в м. Києві від 18.06.2007 р. № 578/10/31-606). Інакше кажучи, податківці як би не вважали 11 місяців повноцінним податковим періодом, але зобов’язували за ним звітувати.

Зрозуміло, що така позиція не тільки сумнівна з правової точки зору, вона ще й нелогічна: потрібно подати декларацію за 11 місяців, за рік декларація не подається, а потім подається декларація за період з дати взяття на облік і до 31 березня. Згаданий лист ми критикували у статтях «Складаємо декларацію з податку на прибуток за 11 місяців» і «Новостворені підприємства: важливі організаційно-податкові моменти новачкам» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 91 і 2008, № 88 відповідно). Там же ми викладали своє бачення питання: одинадцятимісячний податковий період повинен розглядатися

як повноцінний період і якщо платник податку стає на облік усередині цього періоду (у жовтні), то наступним звітним періодом буде рік, а отже, подати декларацію потрібно за підсумками року.

У листі, що коментується, ДПАУ дотримується ще

ліберальнішої позиції, вважаючи, що ні за 11 місяців, ні за рік декларацію подавати не потрібно!

Не заглиблюватимемося у правильність такої позиції, головне інше — з появою цього листа податківці повинні відійти від старої фіскальної та неправильної позиції, викладеної у згаданому листі ДПА в м. Києві від 18.06.2007 р. № 578/10/31-606.

До речі, не виключено, що таку «ліберальність» викликано цілком фіскальним розрахунком — не подаючи декларацію за рік, платник податків фактично

позбавляється права на віднесення до складу валових витрат витрат на поліпшення основних фондів у межах 10-відсоткового ліміту наступного року.

 

3.

Звітний період при переході з єдиного податку на загальну систему з IV кварталу 2008 року.

Відмінність цієї ситуації від попередньої полягає в тому, що така особа стає платником податку на прибуток не в середині періоду, а строго з 1 жовтня, тому норма, що встановлює перший «подовжений» звітний період, не застосовується. Отже, звітувати такий платник повинен у звичайному порядку: перша декларація за 11 місяців, друга — за рік тощо.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі