Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування вартості подарунку, одержаного резидентом від дарувателя-нерезидента

Редакція ПБО
Лист від 12.05.2008 р. № 224/4/17-0710

Щодо оподаткування вартості подарунку, одержаного резидентом від дарувателя-нерезидента

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.05.2008 р. № 224/4/17-0710

 

Оподаткування доходів, одержаних у вигляді подарунків, регламентується статтею 14 Закону України від 22 травня 2003 року № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон).

Згідно з пунктом 14.1 цієї статті Закону кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими Законом для оподаткування спадщини.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регламентується ст. 13 Закону.

Відповідно до п.п. 13.2.3 п. 13.2 ст. 13 Закону при отриманні

будь-якого об’єкта спадщини будь-яким спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента такий дохід підлягає оподаткуванню за ставкою податку, визначеною п. 7.1 ст. 7 Закону (15 відсотків з 01.01.2007).

Відповідно до Закону фізична особа — платник податку, який одержав протягом звітного податкового року дохід у вигляді подарунку, зобов’язаний

включити його вартість (суму) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати до 1 квітня наступного року річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкового органу за місцем своєї податкової адреси (місце постійного або переважного проживання платника податку), а також сплатити 15 відсотків податку з вартості (суми) об’єктів такого подарунку.

Перший заступник голови В. Бухарєв



коментар редакції

Подарунок від нерезидента України резиденту України — фізичній особі обкладається податком з доходів за ставкою 15 %

Згідно з п. 14.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV кошти, майно, майнові або немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, установленими Законом № 889 для оподаткування спадщини.

У свою чергу, відповідно до п. 13.2 Закону № 889 об’єкти спадщини оподатковуються:

— при отриманні спадщини спадкоємцями, які є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, — за нульовою ставкою податку до будь-якого об’єкта спадщини;

— при отриманні спадщини спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, — за ставкою податку 5 % до будь-якого об’єкта спадщини;

— при отриманні спадщини будь-яким спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента — за ставкою податку 15 % до будь-якого об’єкта спадщини.

Ураховуючи, що положення щодо порядку оподаткування успадкованого майна в разі, коли спадкодавець є нерезидентом України, виділено окремо, можна стверджувати, що ступінь споріднення між спадкоємцем — резидентом України і спадкодавцем — нерезидентом України значення не має. У будь-якому випадку ставка податку становить 15 % до будь-якого об’єкта спадщини.

Те саме стосується і випадку отримання фізичною особою — резидентом України подарунка від фізичної особи — нерезидента України.

Ставка податку також становить 15 % до будь-якого об’єкта дарування. Звертаємо увагу, що отриманий дохід у вигляді подарунка фізична особа — резидент України зобов’язаний відобразити у складі загального річного оподатковуваного доходу в річній податковій декларації. На підставі такої декларації він зобов’язаний сплатити зазначений податок з доходів.

Це підтверджується й у листі ДПАУ, що коментується.

Разом з тим зауважимо: згідно з п.14.2 Закону № 889 не підлягають оподаткуванню такі доходи, як кошти або майно (майнові чи немайнові права), подаровані одним членом подружжя іншому, у межах їх частини спільної часткової чи спільної сумісної власності, а також батьками дітям, у тому числі зачатим за життя та народженим після, і дітьми батькам, у межах їх частини спільної часткової власності згідно із законом.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі