Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування вартості профілактичного щеплення працівників

Редакція ПБО
Лист від 18.12.2007 р. № 12601/6/17-0716

Щодо оподаткування вартості профілактичного щеплення працівників

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.12.2007 р. № 12601/6/17-0716

 

ДПАУ розглянула лист щодо оподаткування вартості профілактичного щеплення працівників проти грипу та інших інфекційних захворювань і повідомляє.

Відповідно до п. 2.1 ст. 2 Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889) платником ПДФО є, зокрема, резидент — фізична особа, яка має місце проживання в Україні і отримує доходи з джерелом їх походження з території України.

Пунктом 1.2 ст. 1 Закону № 889 встановлено, що

дохід платника податку — це сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів або деривативів, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь, протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.

Згідно з п.п. 3.1.1 ст. 3 Закону № 889

об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний оподатковуваний дохід.

Відповідно до п.п. 4.2.9 ст. 4 з урахуванням п. 1.1 ст. 1 Закону № 889

до складу загального місячного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку від його працедавця як додаткове благо (за винятками, передбаченими п. 4.3 цієї статті), тобто кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку його працедавцем (самозайнятою особою), якщо такий дохід не є заробітною платою чи виплатою, відшкодуванням чи компенсацією за цивільно-правовими угодами, укладеними з таким платником податку.

Одночасно п.п. 4.3.22 ст. 4 Закону № 889 встановлено, що

до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включаються (не підлягають відображенню в його річній податковій декларації) кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку його працедавцем за рахунок коштів, які залишаються після оподаткування такого працедавця податком на прибуток підприємств, за наявності відповідних підтверджуючих документів, крім витрат, зазначених у пп. «а» — «з» п.п. 5.3.4 ст. 5 вищевказаного Закону.

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Профілактична вакцинація працівників: порядок обкладення податком з доходів

На нашу думку, порядок обкладення вартості профілактичної вакцинації працівників податком з доходів фізичних осіб залежить від того, чи є така вакцинація обов’язковою чи ні.

Якщо

профілактична вакцинація є обов’язковою, то, на наш погляд, її вартість не може розглядатися як дохід працівників. Адже обов’язок проведення профілактичної вакцинації покладено на роботодавця. Тим більше, що, як ми вважаємо, витрати на проведення обов’язкової профілактичної вакцинації включаються до валових витрати підприємства (на жаль, у податківців інша позиція, див. лист від 15.02.2008 р. № 2434/с/15-0314 та наші контраргументи).

Щодо

необов’язкової профілактичної вакцинації, то зазначимо таке.

У листі, що коментується, ДПАУ посилається на п.п. 4.3.22 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV, згідно з яким до складу загального оподатковуваного доходу платника податків не включаються і не підлягають відображенню в річній податковій декларації грошові кошти чи вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку його роботодавцем за рахунок грошових коштів, які залишаються після обкладення такого роботодавця податком на прибуток підприємств, за наявності відповідних підтверджуючих документів, крім витрат, зазначених у

пп. «а» — «з» п.п. 5.3.4 Закону № 889.

З цього можна зробити висновок, що в разі якщо оплату роботодавцем необов’язкової профілактичної вакцинації працівників буде оформлено як

допомогу на лікування та медичне обслуговування, то вона не потрапить до оподатковуваного доходу працівника при дотриманні таких умов:

1) допомога надається за рахунок коштів, які залишаються

після обкладення роботодавця податком на прибуток;

2) наявні

документи, що підтверджують проведення вакцинації працівників.

Отже, якщо роботодавець вирішить провести необов’язкову вакцинацію працівників проти грипу чи інших інфекційних захворювань, та за наявності в нього коштів на цей захід, працівники подають заяву про необхідність проведення вакцинації, а роботодавець, у свою чергу, видає відповідний наказ. У цьому випадку вартість профілактичного щеплення проти грипу (інших інфекційних захворювань) не включатиметься до складу загального оподатковуваного доходу працівника. При цьому права на збільшення валових витрат на такі суми в роботодавця немає.

Якщо ж згадані вище умови не буде виконано, оплата підприємством вартості необов’язкової вакцинації працівників проти грипу та інших інфекційних захворювань розцінюватиметься як отримання працівниками доходу у вигляді додаткового блага від роботодавця з відповідним оподаткуванням.

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі