Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування пенсійних внесків на виплати особам, які не перебувають у трудових відносинах

Редакція ПБО
Лист від 09.10.2008 р. № 17566/03-20

Щодо нарахування пенсійних внесків на виплати особам, які не перебувають у трудових відносинах

 

Лист Пенсійного фонду України від 09.10.2008 р. № 17566/03-20

(витяг)

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо нарахування внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на суми виплат особам, які на день нарахування цих сум не перебувають у трудових відносинах з підприємством, і повідомляє.

Відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, регулюються Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

<...>

Відповідно до статті 11 Закону застрахованими особами є громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України) та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах цих підприємств та організацій, в об’єднаннях громадян, у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності та інших осіб (включаючи юридичних та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок)) на умовах трудового договору (контракту) або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи на зазначених підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру.

Враховуючи наведене,

якщо виплати здійснюються особам, які на момент нарахування цих виплат не перебувають у трудових відносинах з відповідним підприємством, то страхові внески у розмірі 33,2 % та 2 % на зазначені виплати не нараховуються.

Виплати, на які не нараховуються страхові внески,

не відображаються у відомостях персоніфікованого обліку та не враховуються в заробітну плату застрахованої особи для обчислення пенсії.

Заступник голови правління В. Короневський



коментар редакції

Чи нараховуються страхові внески на виплати, нараховані після звільнення працівника

За загальним правилом нарахування та утримання внесків до соціальних фондів провадять при одночасному дотриманні таких умов:

1) нараховані виплати включаються

до фонду оплати праці згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (базою для обкладення внесками до Пенсійного фонду є також сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та сума допомоги по тимчасовій непрацездатності);

2) виплату нараховують

найманому працівнику.

3) сума нарахувань обкладається податком з доходів фізичних осіб.

Якщо хоча б одна з умов не виконується, то виплати, що нараховуються, не обкладаються внесками до соціальних фондів. Отже, якщо виплата нараховується фізичній особі, яка вже не перебуває у трудових відносинах, то на цю виплату соціальні внески не нараховуються.

Саме такий висновок зробили працівники Пенсійного фонду України та працівники Фонду соціального страхування на випадок безробіття в листах, що коментуються.

Разом з тим працівники Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у своєму листі висловилися не зовсім конкретно.

Так, у листі Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що коментується, працівники цього відомства зазначають, що з виплат, нарахованих працівнику за час його роботи на підприємстві, сплачуються внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням. Найімовірніше працівники Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності мали на увазі те ж саме, що й працівники Пенсійної фонду України та Фонду соціального страхування на випадок безробіття, бо раніше у своєму листі від 08.11.2005 р. № 01-16-1941 працівники Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності чітко роз’яснювали: якщо виплати нараховуються вже колишнім працівникам, то такі виплати внесками до зазначеного фонду не обкладаються, оскільки такі фізичні особи не є застрахованими на момент нарахування їм виплат.

Ураховуючи це, а також те, що й Мінпраці дотримується такої точки зору (лист від 10.11.2004 р. № 11397/0/14-04-020-6), вважаємо: якщо виплата нараховується фізичній особі, яка на момент нарахування вже не є працівником підприємства, то внески до соціальних фондів на цю виплату не нараховуються відповідно до чинного законодавства.

Щодо валових витрат, то ДПАУ у своєму листі від 19.09.2006 р. № 17375/7/15-0517 не заперечує проти включення до них премій, нарахованих за результатами діяльності за період, в якому фізична особа перебувала в трудових відносинах, на підставі п.п. 5.6.1 Закону України

«Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі