Теми статей
Обрати теми

Витрати на страхування зерна зберігач включає до валових витрат з урахуванням 5 % обмеження

Редакція ПБО
Лист від 22.03.2006 р. № 2645/6/15-0516

Витрати на страхування зерна зберігач включає до валових витрат з урахуванням 5 % обмеження

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 22.03.2006 р. № 2645/6/15-0516

 

ДПАУ розглянула лист ЗАТ щодо віднесення до валових витрат платника податку суми страхових внесків за договорами страхування зерна, прийнятого на зберігання від поклажодавця, і повідомляє.

Відповідно до Закону України від 04.07.2002 р. № 37-IV «Про зерно та ринок зерна в Україні» зерновий склад є юридичною особою, що має на праві власності зерносховище та сертифікат на відповідність послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки. Крім того, зерновий склад повинен застрахувати зерно, прийняте на зберігання за простим або подвійним складським свідоцтвом, від ризиків випадкової загибелі, пошкодження або втрати за рахунок коштів поклажодавця.

Згідно з п.п. 5.4.6 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» до валових витрат платника податку включаються будь-які витрати зі страхування ризиків загибелі врожаю, транспортування продукції платника податку; цивільної відповідальності, пов’язаної з експлуатацією транспортних засобів, що перебувають у складі основних фондів платника податку; екологічної та ядерної шкоди, що може бути завдана платником податку іншим особам; майна платника податку; кредитних та інших ризиків платника податку, пов’язаних із здійсненням ним господарської діяльності, у межах звичайної ціни страхового тарифу відповідного виду страхування, діючого на момент укладення такого страхового договору, за винятком страхування життя, здоров’я або інших ризиків, пов’язаних з діяльністю фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з платником податку, обов’язковість якого не передбачена законодавством, або будь-які витрати зі страхування сторонніх фізичних чи юридичних осіб.

Віднесення до складу валових витрат платника податку витрат із страхування (крім витрат по медичному, пенсійному страхуванню та за обов’язковими видами страхування) здійснюється в розмірі, що не перевищує 5 % валових витрат за звітний податковий період, наростаючим підсумком з початку року.

Виходячи з викладеного, оскільки основною господарською діяльністю зернового складу є зберігання зерна поклажодавця, то

такий платник має право віднести до складу валових витрат суму страхових внесків, сплачених за договорами страхування зерна, прийнятого на збереження від поклажодавця, в межах 5 % валових витрат звітного періоду.

Що стосується

компенсації зазначених витрат, отриманої від поклажодавця, то такі суми включаються до валового доходу платника податку — страхувальника на підставі п.п. 4.1.6 ст. 4 Закону.

Водночас зазначаємо, що

витрати поклажодавця у вигляді компенсації страхувальнику суми страхових платежів за вказаними договорами страхування включаються до його валових витрат в межах 5 % валових витрат звітного періоду, оскільки сума такої компенсації є фактично витратами зі страхування, які несе поклажодавець за свій рахунок за договором страхування, укладеним між зерновим складом та страховиком.

Директор Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) Н. Хоцянівська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі