Витрати на страхування ризиків доставки включаються до балансової вартості основних фондів, а витрати на страхування об’єкта основних фондів — до валових витрат

Редакція ПБО
Лист від 08.11.2005 р. № 1021/10/31-106

Витрати на страхування ризиків доставки включаються до балансової вартості основних фондів, а витрати на страхування об’єкта основних фондів — до валових витрат

 

Лист Державної податкової адміністрації у м. Києві від 08.11.2005 р. № 1021/10/31-106

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація у м. Києві на виконання завдання Державної податкової адміністрації України <...> повідомляє.

<...>

2.

Згідно із п.п. 5.2.1 Закону до складу валових витрат включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) і охороною праці, з урахуванням обмежень, встановлених пп. 5.3 — 5.8 цієї статті.

За обмежувальною нормою, установленою п.п. 5.3.2 Закону, не включаються до складу валових витрат витрати на придбання, будівництво, реконструкцію, модернізацію, ремонт та інші поліпшення основних фондів та витрати, пов’язані з видобутком корисних копалин, а також з придбанням нематеріальних активів, які підлягають амортизації, згідно зі статтями 8 і 9 та підпунктом 7.9.4 цього Закону.

Відповідно до п.п. 8.4.1 Закону у разі здійснення витрат на придбання основних фондів вартість відповідної групи збільшується на суму вартості їх придбання, з урахуванням транспортних і страхових платежів, а також інших витрат, понесених у зв’язку з таким придбанням, без урахування сплаченого податку на додану вартість, у разі коли платник податку на прибуток підприємств зареєстрований платником податку на додану вартість

.

Страховими платежами, понесеними у зв’язку з придбанням основних фондів, виступають відповідно до п. 8 П(С)БО 7 «Основні засоби» та п. 4 Методики оцінки вартості майна під час приватизації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.98 р. № 1114 (зі змінами),

страхові платежі зі страхування ризиків доставки основних засобів.

Відповідно до п.п. 5.4.6 Закону до складу валових витрат включаються будь-які витрати зі страхування ризиків загибелі врожаю, транспортування продукції платника податку; цивільної відповідальності, пов’язаної з експлуатацією транспортних засобів, що перебувають у складі основних фондів платника податку; екологічної та ядерної шкоди, що може бути завдана платником податку іншим особам; майна платника податку; кредитних та інших ризиків платника податку, пов’язаних зі здійсненням ним господарської діяльності, у межах звичайної ціни страхового тарифу відповідного виду страхування, який діє на момент укладення такого страхового договору, за винятком страхування життя, здоров’я або інших ризиків, пов’язаних з діяльністю фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з платником податку, обов’язковість якого не передбачена законодавством, або будь-які витрати зі страхування сторонніх фізичних чи юридичних осіб.

Віднесення до складу валових витрат платника податку витрат зі страхування (крім витрат по медичному, пенсійному страхуванню та за обов’язковими видами страхування) здійснюється в розмірі, що не перевищує 5 відсотків валових витрат за звітний податковий період, наростаючим підсумком з початку року, а для сільськогосподарських підприємств — за звітний податковий рік.

Згідно з п.п. 1.20.52 Закону центральний орган виконавчої влади з регулювання ринків фінансових послуг установлює Методику визначення звичайної ціни страхового тарифу.

На виконання наведеної норми Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (далі — Держфінпослуг України) розробила Методику визначення звичайної ціни страхового тарифу, затверджену розпорядженням від 30.12.2004 р. № 3259.

Відповідно до Методики при укладанні договорів з обов’язкових видів страхування, крім обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, страховики-резиденти застосовують страхові тарифи в межах максимальних розмірів страхових тарифів або відповідно до методики актуарних розрахунків, встановлених Кабінетом Міністрів України для відповідного виду обов’язкового страхування.

При укладанні договорів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів застосовується розмір базового страхового платежу, затверджений Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України за поданням Моторного (транспортного) страхового бюро України. Зазначений базовий платіж застосовується з урахуванням коригуючих коефіцієнтів, визначених відповідно до законодавства.

Якщо розмір базового страхового платежу з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів та коригуючих коефіцієнтів не затверджений в установленому порядку, то діють їх попередні розміри.

Страхові тарифи за добровільними видами страхування обчислюються страховиком актуарно (математично) на підставі відповідної статистики настання страхових випадків. Конкретний розмір страхового тарифу визначається в договорі страхування за згодою сторін.

Розмір страхових тарифів за добровільними видами страхування, обчислений страховиком актуарно (математично), є складовою частиною правил страхування, які розробляються страховиком для кожного виду страхування окремо та реєструються в Держфінпослуг України.

Страхові тарифи, які є складовою частиною правил страхування, посвідчуються (відповідно до Ліцензійних умов провадження страхової діяльності, затверджених розпорядженням Держфінпослуг від 28 серпня 2003 року № 40, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15 вересня 2003 року за № 805/8126, підписом особи (актуарієм), яка має підтверджену відповідним свідоцтвом кваліфікацію, згідно з вимогами, встановленими Держфінпослуг.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР (далі — Закон № 85) страхування може бути добровільним або обов’язковим.

Перелік обов’язкових видів страхування, які запроваджуються законами України, визначає ст. 7 Закону № 85. Як визначає ст. 7, для здійснення обов’язкового страхування Кабінет Міністрів України встановлює порядок та правила його проведення, форми типового договору, особливі умови ліцензування обов’язкового страхування, розміри страхових сум та максимальні розміри страхових тарифів або методику актуарних розрахунків.

За ст. 6 Закону № 85 страхування майна є добровільним видом страхування.

Виходячи із вищезазначеного, якщо платник податку несе витрати у вигляді страхових платежів за добровільним видом страхування:

— страхування ризиків доставки об’єкта основних фондів, то такі витрати підуть на збільшення балансової вартості основного засобу;

— страхування майна платника податку і застрахований об’єкт основних фондів відносяться до власних виробничих фондів платника податку, то такі витрати включаються до валових витрат у розмірі, що не перевищує 5 відсотків валових витрат за звітний податковий період у разі, якщо страховий тариф визначено в правилах страхування із зазначеного виду страхування, зареєстрованого у Держфінпослуг України

.

<...>

Перший заступник голови В. Крижановський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі