Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Витрати на страхування в рахунку готелю

Редакція ПБО
Стаття

Витрати на страхування в рахунку готелю

 

Приводом для написання цієї статті став лист читача, що надійшов до редакції газети, із проханням розібратися в такій ситуації. Після повернення з відрядження працівник відзвітував про суми витрачених грошових коштів. Серед первинних документів, що підтверджують величину понесених у відрядженні витрат, є рахунок готелю. У ньому окремим рядком зазначено вартість страховки. Як витрати на страховку слід відображати в обліку підприємства?

Марина КОВЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Відповідно до

ст. 5 Закону про туризм надання послуг з тимчасового розміщення, харчування, екскурсійного, курортного, спортивного, розважального та іншого обслуговування є туристичною діяльністю. При цьому суб’єкти підприємницької діяльності, які надають перелічені вище послуги, вважаються суб’єктами туристичної діяльності.

Чи є готелі суб’єктами туристичної діяльності? Для відповіді на це запитання необхідно з’ясувати, що означає термін «готель». Відповідно до КВЕД готелі визначено як заклади

тимчасового, переважно короткострокового проживання громадян. У Правилах користування готелями і аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затверджених наказом Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 р. № 19 надано більш широке визначення, а саме: готель — це підприємство будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, що складається з номерів і надає готельні послуги. При цьому під готельними послугами розуміються дії підприємства щодо розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання в готелі, а також інша діяльність, пов’язана з розміщенням та тимчасовим проживанням.

Згідно зі

ст. 5 Закону про туризм до суб’єктів туристичної діяльності належать інші суб’єкти підприємницької діяльності, які надають послуги з тимчасового розміщення (проживання), харчування, екскурсійні, розважальні та інші туристичні послуги.

Із викладеного вище можемо зробити висновок: готелі, що

обслуговують туристів*, є суб’єктами туристичної діяльності, адже вони надають туристичні послуги з тимчасового розміщення. Прикладом готелів, що не належать до суб’єктів туристичної діяльності, є відомчі готелі, призначені для працівників окремого підприємства (декількох підприємств).

* Турист — це особа, яка здіснює подорож по Україні чи до іншої країни з не забороненою законом країни перебування метою на строк від 24 годин до одного року без провадження будь-якої оплачуваної діяльності та із зобов’язанням залишити країну або місце перебування у зазначений строк (ст. 1 Закону про туризм).

Відповідно до

першого абзацу ст. 16 Закону про туризм готелі як суб’єкти туристичної діяльності зобов’язані укласти договір медичного страхування та страхування від нещасних випадків проживаючих (туристів). Отже, такий вид страхування є неминучим для готелів. Однак, незважаючи на неминучість такого виду страхування, його не можна назвати обов’язковим. Вичерпний перелік обов’язкових видів страхування наведено у ст. 7 Закону про страхування, проте там не зазначено медичне страхування та страхування від нещасних випадків проживаючих (туристів). Отже, такий вид страхування в розумінні Закону про страхування є добровільним.

Оскільки витрати на страхування входять до вартості готельних послуг, вони

безпосередньо пов’язані з відрядженням. Відповідно до ст. 121 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. працівники мають право на відшкодування витрат та отримання інших компенсацій у зв’язку зі службовим відрядженням. Отже, підприємство зобов’язане відшкодувати відрядженому працівнику витрати на страхування, виділені в готельному рахунку. Зрозуміло, за наявності документів в оригіналі, що підтверджують суму таких витрат. До речі, п. 1.12 Інструкції № 59 не обмежує коло підтверджуючих документів, ними можуть бути транспортні квитки чи транспортні рахунки (багажні квитанції), рахунки готелів (мотелів), страхові поліси тощо.

Податок на прибуток

. Питання відображення в податковому обліку підприємства витрат на страхування проживаючих у готелі є спірним через необов’язковість таких витрат за Законом про страхування.

Проте витрати на страхування можуть включатися до валових витрат на підставі

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток. Відповідно до норм зазначеного документа до валових витрат відносяться витрати на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податків, у межах фактичних витрат особи, направленої у відрядження, на проїзд, оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги, оренду інших житлових приміщень, телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд (виїзд), обов’язкове страхування. Зверніть увагу: тут ідеться про іншу обов’язковість, ніж у п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток. Мається на увазі страхування, обов’язкове у зв’язку з відрядженням працівника. У цій ситуації медичне страхування та страхування від нещасних випадків є для відрядженого працівника обов’язковим.

Ще один шлях обґрунтування валововитратності страхових платежів — використання норм

п.п. 5.6.2 Закону про податок на прибуток. Згідно з ними до складу валових витрат включаються платежі платника податків на обов’язкове страхування здоров’я працівника у випадках, передбачених законодавством. Ще раз повторимося: витрати на страхування проживаючих в готелі є обов’язковими з позиції Закону про туризм, і для відрядженого працівника вони неминучі.

Який з цих підходів вибрати, вирішувати вам, шановні читачі. Однак яку б аргументацію ви не вибрали, витрати на страхування в готелі можна включати до складу валових витрат. У першому випадку вони відобразяться в ряд.

04.13 декларації з податку на прибуток «Інші витрати, крім визначених у 04.1 — 04.11», а в другому випадку — у ряд. 04.3 «Витрати на оплату праці».

ПДФО

. Як ми вже з’ясували, витрати на медичне страхування та страхування від нещасних випадків відрядженого працівника, який проживає в готелі, безпосередньо пов’язані з відрядженням та підлягають відшкодуванню. Відповідно до п.п. 4.3.2 Закону № 889 сума коштів, отриманих платником податків на відрядження, не включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу. Отже, сума відшкодування витрат на страховку не враховується при розрахунку бази обкладення ПДФО.

Такий порядок оподаткування страхових платежів за медичним страхуванням та страхуванням від нещасних випадків проживаючих у готелі. Сподіваємося, тепер у вас не буде труднощів з їх відображенням в обліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі