Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Послуги страхового брокера не є об’єктом обкладення ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Послуги страхового брокера не є об’єктом обкладення ПДВ

 

Страховий брокер на підставі договору зі страховою фірмою оформляє договори страхування, а також надає інші послуги пов’язані з таким страхуванням (консультує клієнтів при виборі того чи іншого пакета страхування, здійснює підготовку договорів тощо). Чи обкладаються ПДВ послуги, які надаються страховим брокером?

(м. Харків)

 

Страхову діяльність в Україні дозволено провадити за участі страхових посередників.

Страховими посередниками виступають у тому числі й страхові чи перестрахові брокери (ст. 15 Закону про страхування).

Страхові брокери

— це юридичні особи чи фізичні особи, які зареєстровані в установленому порядку як суб’єкти підприємницької діяльності і здійснюють за винагороду посередницьку діяльність у страхуванні від свого імені на підставі брокерської угоди з особою, яка має потребу в страхуванні як страхувальник.

Згідно з

першим абзацом п.п. 3.2.3 Закону про ПДВ не є об’єктом обкладення ПДВ операції з надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов’язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів.

Про те, які послуги включає діяльність, що провадиться страховими (перестраховими) брокерами, зазначено в

абзаці другому ст. 15 Закону про страхування. Так, посередницька діяльність страхових та перестрахових брокерів у страхуванні та перестрахуванні здійснюється як виключний вид діяльності та може включати:

консультування;

експертно-інформаційні послуги;

— роботу, пов’язану з

підготовкою, укладенням та виконанням (супроводом) договорів страхування (перестрахування), в тому числі щодо врегулювання збитків у частині одержання та перерахування страхових платежів, страхових виплат та страхових відшкодувань за угодою відповідно із страхувальником чи перестрахувальником;

— інші посередницькі послуги в страхуванні за переліком, встановленим уповноваженим органом.

Отже,

усі перелічені вище послуги, які надаються страховим брокером у ході провадження посередницької діяльності, направленої на надання допомоги страхувальнику реалізувати свою потребу в страхуванні, не будуть об’єктом обкладення ПДВ. Аналогічний висновок зроблено й у журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 34 (див. цю ж консультацію і в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 79).

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі