Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Страхові поліси в туроператора — агента в податковому обліку не відображаються

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Страхові поліси в туроператора — агента страхувальника в податковому обліку не відображаються

 

Підприємство, що має ліцензію на здійснення туроператорської діяльності, організовує тури. До складу туристичного продукту входить медичне страхування туристів і страхування від нещасних випадків. Для цього туроператор укладає зі страховою компанією договори про співпрацю (агентські угоди), за якими і забезпечує туристів (у складі турпродукта) відповідним видом страхування. Як операції із приймання від страхової компанії страхових полісів і подальшої їх передачі туристам у складі турпродукта відобразити в обліку туроператора?

(м. Харків)

 

Слід зазначити, що

ст. 16 Закону про туризм вимагає від суб’єктів туристичної діяльності (як туроператорів, так і турагентів) страхувати туристів (медичне страхування та від нещасного випадку). Таке страхування забезпечується суб’єктами туристичної діяльності на підставі договорів зі страхувальниками, які мають відповідну ліцензію.

Зверніть увагу: туристи мають право і самостійно укладати договори про страхування зі страховими компаніями. Однак у цьому випадку вони зобов’язані завчасно підтвердити туроператору чи турагенту наявність належним чином укладеного договору страхування.

Якщо страхування туристів здійснюється за участі туроператорів (турагентів), то, відповідно, такі туроператори (турагенти) мають вести облік виданих туристам страхових полісів (див.

п. 7.10 Ліцензійних умов № 111), виступаючи при цьому в ролі агента страхувальника.

Страхові платежі, отримані від туристів, перераховуються туристичними компаніями страхувальникам на підставі укладеної з ними агентської угоди.

У цьому випадку туроператори (турагенти), будучи страховими агентами, не обкладають податком на додану вартість свої посередницькі послуги зі страхування туристів, оскільки через

п.п. 3.2.3 Закону про ПДВ такі послуги не є об’єктом обкладення ПДВ. При цьому слід зазначити, що не є об’єктом обкладення і агентські договори з продажу страхових полісів страхувальників нерезидентів за обов’язковими видами страхування (див. лист ДПАУ від 05.12.2005 р. № 11864/6/16-1515-26).

Щодо податку на прибуток, то з огляду на те, що туроператор (турагент) є посередником між страховою компанією та застрахованими фізичними особами — туристами, при відображенні отриманих від страхування доходів в обліку податку на прибуток необхідно керуватися спеціальними посередницькими нормами

пп. 7.9.1 та 7.9.2 Закону про податок на прибуток. А вони вказують на те, що суми транзитного страхового збору ні до валового доходу, ні до валових витрат туроператора не потрапляють.

До валових доходів потрапить тільки сума комісійної винагороди, отримана від страхової компанії за посередницькі послуги.

Приклад.

Підприємство на підставі агентського договору зі страховою компанією реалізує туристам страхові поліси на медичне страхування та страхування від нещасних випадків. Вартість пакета страхування: медстрахування та страхування від нещасних випадків для туриста становить 85 грн. Із них 10 грн. туроператор залишає собі як винагороду за посередницькі послуги, а решту 75 грн. перераховує страховій компанії.

 

Облік страхових полісів у туроператора

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

1

Отримано страхові поліси від страхової компанії

024

85

2

Передано страхові поліси туристам

361

702

85

3

Списано вартість полісів із забалансового рахунка

024

85

4

Відображено заборгованість перед страховою компанією

704

685

85

5

Отримано від туристів оплату за страхові поліси

301

361

85

10*

* Сума, отримана від туристів у зв’язку зі страхуванням, не включається ні до валового доходу, ні до валових витрат туроператора, оскільки він діє на підставі агентського договору зі страховою компанією. У складі валових доходів туроператора відображається лише сума винагороди за посередницькі послуги продажу страхових полісів.

6

Перераховано страховій компанії гроші за реалізовані страхові поліси (із вирахуванням винагороди)

685

311

75

7

Підписано акт наданих послуг

685

703

10

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі