Теми статей
Обрати теми

Щодо віднесення до валових витрат суми збору за забруднення, обчисленого за понадлімітні обсяги

Редакція ПБО
Лист від 24.04.2008 р. № 8682/7/15-0217

Щодо віднесення до валових витрат суми збору за забруднення, обчисленого за понадлімітні обсяги

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.04.2008 р. № 8682/7/15-0217

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> і повідомляє.

Відповідно до п.п. 5.2.5 п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» до складу валових витрат включаються суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов’язкових платежів), установлених Законом України «Про систему оподаткування» (крім тих, що прямо не визначені у переліку податків, зборів (обов’язкових платежів), визначених зазначеним Законом), включаючи акцизний збір та рентні платежі, а також збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, за винятком податків, зборів (обов’язкових платежів), передбачених підпунктами 5.3.3, 5.3.4, та пені, штрафів, неустойок, передбачених підпунктом 5.3.5 цієї статті.

Згідно зі ст. 549 глави 49 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) визнається визначена законом або договором грошова сума, яку боржник повинен сплатити кредиторові в разі невиконання або неналежного виконання зобов’язання, зокрема в разі прострочення виконання.

Крім того, статтею 44 Закону України «Про охорону навколишнього середовища» передбачено, що Порядок встановлення нормативів збору і стягнення зборів за забруднення навколишнього природного середовища визначається Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 12 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.99 № 303 «Про затвердження Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору» визначено, що збір, який справляється за скиди та розміщення відходів у межах лімітів, відноситься на валові витрати виробництва та обігу, а за перевищення цих лімітів — справляється за рахунок прибутку, що залишається в розпорядженні юридичних осіб.

Враховуючи вищенаведене, вважаємо, що

сума збору за забруднення навколишнього природного середовища, обчисленого за понадлімітні обсяги, не відноситься до складу валових витрат*.

* Див. також матеріал на с. 40.

Прим. ред.

Заступник голови С. Чекашкін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі