Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Реалізацію основних засобів має бути відображено у складі інших операційних доходів (витрат)

Редакція ПБО
Стаття

Реалізацію основних засобів має бути відображено у складі інших операційних доходів (витрат)

 

Протягом 2008 року підприємством реалізовано два об’єкти основних засобів: перший об’єкт — у січні, другий — у жовтні. Операцію з реалізації першого об’єкта — оскільки на дату її здійснення ще не набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 05.03.2008 р. № 353 — було відображено в бухгалтерському обліку (згідно з колишньою методологією) як реалізацію необоротного матеріального активу, а реалізацію другого об’єкта — як оборотного активу. Чи спричинить ця відмінність особливості щодо включення сум, отриманих при реалізації зазначених об’єктів основних засобів, до статей Звіту про рух грошових коштів, що складається підприємством за 2008 рік?

 

Згідно з пунктом 1 розділу II Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність» у редакції наказу Міністерства фінансів України від 03.10.2007 р. № 1100 (далі — П(С)БО 27) необоротний актив та група вибуття визнаються утримуваними для продажу в разі, якщо:

— економічні вигоди очікується отримати від їх продажу, а не від їх використання за призначенням;

— вони готові до продажу в їх теперішньому стані;

— їх продаж, як очікується, буде завершено протягом року з дати визнання їх такими, що утримуються для продажу;

— умови їх продажу відповідають звичайним умовам продажу для подібних активів;

— здійснення їх продажу має високу ймовірність, зокрема якщо керівництвом підприємства підготовлено відповідний план або укладено твердий контракт про продаж, здійснюється їх активна пропозиція на ринку за ціною, що відповідає справедливій вартості.

У будь-якому випадку відповідний об’єкт основних засобів власне на дату реалізації як актив відповідає всім без виключення класифікаційним ознакам, установленим п. 1 розділу II П(С)БО 27.

Отже, чи то підприємством заздалегідь затверджене відповідне рішення та передбачені і здійснюються заходи щодо продажу основних засобів, чи то продаж основних засобів здійснено без дотримання таких процедур, у будь-якому разі основні засоби при їх реалізації має бути переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу (субрахунок 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу»). Таким чином, результат такої реалізації слід відображати у складі інших операційних доходів та інших витрат операційної діяльності. При цьому відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291 (далі — Інструкція № 291) в обліку застосовуються субрахунки 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів» та 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів».

Щодо відображення в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності операцій з реалізації основних засобів, що були здійснені до набрання чинності відповідними змінами до Інструкції № 291, то потрібно керуватися таким.

Оскільки зміни та доповнення П(С)БО 27 набрали чинності з 1 січня 2008 року, при відображенні в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності операцій з реалізації основних засобів протягом усього 2008 року слід застосовувати єдиний підхід, тобто відображати результат від реалізації таких активів у складі інших операційних доходів (витрат). Якщо такі операції в певний період 2008 року було відображено інакше, підприємство має діяти таким чином. Відповідно до загальних правил Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.05.99 р. № 137,

оскільки попередній запис було зроблено в поточному звітному році, — помилковий запис підлягає коригуванню методом сторно та здійсненням нового запису, що відповідає вимогам методології. Отже, за статтею «Реалізація необоротних активів» розділу II «Рух коштів у результаті інвестиційної діяльністі» Звіту про рух грошових коштів, форму якого затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87, грошові кошти, отримані за об’єкти основних засобів, реалізовані як в січні, так і в жовтні 2008 року, враховуватися не повинні.

В. М. Пархоменко,
 заслужений економіст України,
 начальник Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України, кандидат економічних наук, доцент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі