Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Відшкодування шкоди винним

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відшкодування шкоди винним

 

Чи можна утримати із заробітної плати водія, з вини якого відбулася ДТП, вартість відновлювального ремонту в частині, не відшкодованій страховою компанією?

(м. Кременчук)

 

Якщо ДТП відбулася з вини водія — найманого працівника, то матеріальну відповідальність за заподіяну шкоду може бути покладено на такого працівника, однак для цього потрібно мати вагомі підстави і довести, що шкоду завдано внаслідок

протиправних дій (порушення правил дорожнього руху) чи бездіяльності такого працівника (ст. 130, ст. 138 КЗпП).

Утримати із заробітної плати працівника завдану шкоду за розпорядженням (наказом) власника чи уповноваженого ним органу можна тільки в сумі, що не перевищує розміру

середньомісячного заробітку працівника. Таке розпорядження має бути видано не пізніше двотижневого строку з дня виявлення заподіяної шкоди та передано до виконання не раніше ніж через 7 днів із дня повідомлення про це працівника. Інакше відшкодувати шкоду можна тільки за рішенням суду (ст. 136 КЗпП).

Нагадаємо, що загальний розмір утримань із заробітної плати не може перевищувати 20 %, а при утриманні за кількома виконавчими документами — 50 % (

ст. 128 КЗпП).

Водночас

ст. 130 КЗпП передбачає, що працівник може добровільно відшкодувати завдану шкоду повністю чи частково.

При відшкодуванні заподіяної водієм шкоди слід ураховувати вимоги

п. 4.2.3 Закону про податок на прибуток, яким передбачено, що до складу валових доходів не включаються суми коштів, отримані за рішенням суду чи в результаті задоволення претензій як компенсація прямих витрат чи збитків, понесених платником у результаті порушення його прав та інтересів, що охороняються законом, у разі якщо їх не було включено до складу валових витрат.

Крім того,

п.п. 8.4.9 Закону про податок на прибуток передбачено, що в разі компенсації страховою компанією чи винною особою шкоди, заподіяної основним фондам групи 2, 3 або 4, на суму такої компенсації зменшується балансова вартість відповідної групи.

Отже, при відшкодуванні водієм витрат на відновлювальний ремонт, вартість якого було включено до складу валових витрат, на таку суму, як і на суму страхового відшкодування, необхідно зменшити залишкову вартість групи 2 основних фондів.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі