Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Перенесення вартості патенту на наступний звітний період

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

 

Перенесення вартості патенту на наступний звітний період

 

Підприємство за результатами І кварталу та півріччя 2008 року не одержувало прибуток від провадження виду діяльності, що патентується, і відповідно не враховувало вартість придбаних торгових патентів у зменшення зобов’язань з податку на прибуток. За результатами 9 місяців 2008 року отримано прибуток від такого виду діяльності. Чи можна зменшити зобов’язання з податку на прибуток на вартість патентів за перше півріччя 2008 року або тільки за ІІІ квартал?

(м. Київ)

 

Так, можна.

Згідно з

п. 11.1 Закону про податок на прибуток щодо податку на прибуток установлено такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали та рік.

Податковий період починається з першого календарного дня податкового періоду і закінчується останнім календарним днем податкового періоду (крім виробників сільгосппродукції, для яких річний податковий період починається з 1 липня поточного року).

Показники декларації з податку на прибуток за звітний період розраховуються

наростаючим підсумком з початку року (п. 16.4 Закону про податок на прибуток).

Тому при заповненні додатка К6 до декларації про прибуток за 9 місяців 2008 року (в якому проводиться розрахунок вартості придбаних торгових патентів, що враховується у зменшення податкового зобов’язання) зазначаються дані за звітний період

також наростаючим підсумком з початку року.

Таким чином, у рядках А6, Б6, В6 і Г6 таблиці 3 додатка К6 необхідно зазначити вартість торгових патентів, придбаних

у звітному періоді (з 1 січня по 30 вересня), на провадження відповідного виду діяльності.

Отже, якщо, наприклад, за торговельною діяльністю отримано прибуток за 9 місяців 2008 року, то в рядку А таблиці 3 додатка К6 за такий період має бути зазначено частину вартості торгових патентів, придбаних для здійснення торговельної діяльності (значення рядка А6), у межах нарахованого зобов’язання з податку на прибуток (значення рядка А5), навіть якщо в попередніх періодах (квартал, півріччя 2008 року) показники рядків А5 дорівнювали нулю (був відсутній прибуток).

За таким самим принципом визначається частина вартості торгових патентів, яку може бути зараховано у зменшення зобов’язань з податку на прибуток, за іншими патентованими видами діяльності (значення рядків Б, В і Г таблиці 3 додатка К6).

Загальна сума вартості торгових патентів, що заліковується, зазначається в рядку 13.1 таблиці 3 додатка К6, який переноситься до рядка 13.1 таблиці 1 і разом з іншими показниками формує значення рядка 13 таблиці 1 додатка К6 (значення рядка 13 декларації). Докладніше питання, пов’язані з податковим обліком патентів, розглянуто у

статті «Найактуальніше про податковий облік патентів» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 59.

На завершення зауважимо: таким чином враховувати вартість торгових патентів можна

тільки в межах одного року. Наступного року вартість торгових патентів, не враховану в попередньому році, у зменшення податку на прибуток переносити не можна.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі