Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Маркетингові послуги з пошуку покупців

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

 

Маркетингові послуги з пошуку покупців

 

Підприємство уклало договір на придбання маркетингових послуг з пошуку покупців товарів. Вартість послуг за договором склала 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). Чи включаються до складу валових витрат підприємства та податкового кредиту суми, сплачені у зв’язку з отриманням таких послуг?

(м. Харків)

 

Відразу зауважимо: відображення в податковому обліку маркетингових послуг — справа доволі клопітна. Це пов’язане з тим, що представники головного податкового відомства погоджуються із включенням до валових витрат лише витрат на

передпродажні та рекламні заходи, до яких, зокрема, належать послуги з розміщення продукції в місцях продажу, послуги з очищення, фасування, оперативного поповнення обсягів товарів на стелажах, розміщення інформації про товар тощо (див. листи ДПАУ від 08.04.2008 р. № 3146/6/15-016 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 30, від 29.07.2008 р. № 15176/7/15-0217).

Однак поняття маркетингу набагато ширше. Маркетинг являє собою аналіз кон’юнктури товарного ринку, спрямований на виявлення потенційних ринків збуту, з урахуванням виявлених та передбачуваних потреб, а також перспектив підприємства у сфері досліджень та оптимізації виробництва в руслі існуючих вимог.

Послуги з пошуку покупців товарів також належать до сфери маркетингу. На нашу думку, витрати, пов’язані з придбанням таких послуг, включаються до складу валових витрат на підставі

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток. Для підтвердження валововитратності платник податків повинен дотриматися вимог п.п. 5.3.9 Закону про податок на прибуток про наявність відповідних розрахункових, платіжних та інших документів, обов’язковість ведення та зберігання яких передбачено правилами ведення податкового обліку.

У зв’язку з цим платник податків повинен мати в наявності:

— документи, що підтверджують

факт отримання маркетингових послуг. До таких документів належать договір на надання маркетингових послуг, рахунок, платіжне доручення, акт наданих послуг. Щоб уникнути непорозумінь, рекомендуємо фіксувати умову про конкретні підтверджуючі документи в тексті договору;

— документи, що підтверджують

зв’язок понесених витрат із господарською діяльністю підприємства. Таким документом може бути все той же акт наданих послуг, а також звіт про проведену роботу.

Як справедливо зазначили представники ДПАУ у згаданих вище листах, чинним законодавством

не встановлено конкретний перелік документів для підтвердження витрат на маркетинг. У зв’язку з цим ніщо не завадить платнику податків потурбуватися про наявність інших документів. Наприклад, наказу керівника, в якому буде поставлено завдання щодо поліпшення збуту товарів, а також розробленого на виконання цього наказу плану заходів, яким буде передбачено отримання маркетингових послуг з пошуку покупців.

При цьому необхідно пам’ятати, що

кожний з підтверджуючих документів має відповідати вимогам ч. 2 ст. 9 Закону № 996 та п. 2.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Запропонований шлях підходить для сміливих платників податків, які готові відстоювати свої права в судовому порядку. А обережним платникам залишається дослухатися думки ДПАУ і не відображати валові витрати.

Щодо податкового кредиту з ПДВ, то при належному документальному забезпеченні обґрунтувати зв’язок витрат на придбання послуг з пошуку покупців з господарською діяльністю підприємства буде не складно. Отже, за наявності податкової накладної підприємство зможе включити ПДВ, сплачений у складі вартості маркетингових послуг, до податкового кредиту.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі