Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Балансова вартість ОФ при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

 

Балансова вартість ОФ при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну

 

Підприємство було платником єдиного податку за ставкою 10 % до 01.10.2008 р. У періоді роботи на спрощеній системі оподаткування воно придбало основні фонди. У процесі господарської діяльності проводився ремонт для підтримання основних фондів у робочому стані.

Із 01.10.2008 р. суб’єкт господарської діяльності перебуває на загальній системі оподаткування. Чи має право підприємство нараховувати амортизацію на такі основ ні фонди? Як визначити їх балансову вартість?

(м. Львів)

 

Згідно зі

ст. 6 Указу № 727 суб’єкта малого підприємництва — платника єдиного податку звільнено від сплати деяких податків і зборів, зокрема від сплати податку на прибуток. У зв’язку з цим підприємство не веде податковий облік основних фондів і не нараховує податкову амортизацію.

Разом з тим єдиноподатник зобов’язаний вести бухгалтерський облік основних засобів. Так, згідно з

п. 22 П(С)БО 7 вартість основних засобів є об’єктом амортизації. Нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання із застосуванням будь-якого з методів, запропонованих у п. 26 П(С)БО 7, у тому числі і методів, передбачених Законом про податок на прибуток.

При переході на загальну систему оподаткування суб’єкт господарської діяльності має повне право нараховувати амортизацію і в податковому обліку. Так, відповідно до

п.п. 8.1.2 Закону про податок на прибуток витрати на придбання та самостійне виготовлення ОФ підлягають амортизації. У ситуації, що розглядається, витрати на придбання ОФ було понесено в періоді перебування на єдиному податку, проте це не є перешкодою для нарахування податкової амортизації. З цим згодні і представники головного податкового відомства (див. «Вісник податкової служби України», 2002, № 13; 2003, № 16).

Як же визначити базу для нарахування амортизації — балансову вартість ОФ? Відповідь знаходимо у згаданій вище консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2002, № 13: балансова вартість основних фондів визначається як

залишкова вартість на момент переходу на загальну систему оподаткування за даними бухгалтерського обліку підприємства у разі, якщо витрати на придбання основних фондів було понесено платником податків і ці фонди використовуються в його господарській діяльності. До речі, балансова вартість ОФ визначається в тому ж порядку, якщо ОФ було придбано в періоді роботи на загальній системі оподаткування ще до переходу підприємства на спрощену систему оподаткування (див. лист ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83).

У ситуації, що розглядається, підприємство в періоді роботи на спрощеній системі оподаткування виконувало ремонтні роботи об’єктів основних засобів. Правила відображення в бухгалтерському обліку витрат з поліпшення та ремонту власних основних засобів зазначаються в

пп. 14 і 15 П(С)БО 7. Відповідно до них облік витрат на заходи щодо поліпшення об’єктів основних засобів залежить від вірогідності майбутніх економічних вигод, які можна отримати від використання об’єктів після їх поліпшення:

— витрати, пов’язані з

поліпшенням об’єкта основних засобів, які згодом приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, включаються до первісної вартості об’єкта основних засобів;

— витрати, що здійснюються для

підтримання об’єкта основних засобів у робочому стані, відображаються у складі витрат звітного періоду.

Як бачимо, витрати на ремонт, після проведення якого збільшення майбутніх економічних вигод не відбувається, списуються на витрати підприємства. У зв’язку з цим вони не беруть участі у формуванні балансової вартості основних фондів при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну.

Якщо підприємство помилково збільшить балансову вартість ОФ на величину ремонтних витрат, це призведе до завищення амортизаційних відрахувань та виникнення недоплати з податку на прибуток.

Приклад.

На балансі підприємства, що працює на спрощеній системі оподаткування, значиться автомобіль, який використовується для доставки товару. Вартість робіт станції техобслуговування з поточного ремонту авто склала 6000 грн., у тому числі ПДВ — 1000 грн. Після закінчення ремонтних робіт підписано відповідний акт.

 

Облік операцій з ремонту ОЗ

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Перераховано передоплату за послуги з ремонту

371

311

6000

2

Відображено витрати на ремонт

93

685

6000

3

Відображено залік заборгованостей

685

371

6000

4

Списано витрати на фінансовий результат

791

93

6000*

* При переході на загальну систему оподаткування витрати на ремонт у розмірі 6000 грн. не враховуватимуться при формуванні балансової вартості ОФ групи 2.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі