Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Занижено валові витрати: виправляємо помилку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

 

Занижено валові витрати: виправляємо помилку

 

Підприємство в листопаді 2008 року виявило, що певну суму валових витрат не було включено до декларації з податку на прибуток за І квартал 2008 року. В якому порядку виправляється допущена помилка? Чи можна таку недораховану суму включити в загальний рядок 04.1 декларації за 11 місяців 2008 року? Чи потрібно письмово пояснювати причину коригування?

(м. Донецьк)

 

Правила виправлення самостійно виявлених помилок, допущених у звітності з податку на прибуток за попередні звітні періоди, установлено

п. 5.1 Закону № 2181 та Порядком № 143.

Так, платникам податків надано можливість відобразити виправлення помилок

одним із двох способів:

1) в

уточнюючому розрахунку податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (у ситуації, що розглядається, в уточнюючому розрахунку до декларації з податку на прибуток за І квартал 2008 року). При цьому в першому підрядку рядка 2 розрахунку має бути відображено код рядка, що виправляється, — 04.1, а під ним у другому підрядку цього ж рядка — сума заниження валових витрат зі знаком «+»;

2) у

поточній декларації (у ситуації, що розглядається, у декларації за 11 місяців 2008 року) у спеціально передбаченому для цього рядку 05.2 «самостійно виявлені помилки за результатами минулих податкових періодів». І в цьому випадку сума заниження валових витрат відображається зі знаком «+».

Візьміть до відома: якщо виправлення допущеної раніше помилки відображено в уточнюючому розрахунку, то в рядку 05.2 поточної декларації воно

не враховується.

Як бачимо, відображення результатів коригування валових витрат у загальному рядку 04.1 декларації законодавчо не передбачено.

Розглянемо порядок виправлення самостійно виявленої помилки на конкретному прикладі.

Приклад.

Підприємство за І квартал 2008 року подало декларацію з податку на прибуток, де було зазначено:

— у рядку 12 — суму 10000 грн.;

— у рядку 14 — суму 10000 грн.

У листопаді 2008 року самостійно виявлено заниження валових витрат у декларації за І квартал 2008 року (рядок 04.1) у розмірі 4000 грн. У результаті допущеної помилки податкові зобов’язання за підсумками цього звітного податкового періоду виявилися завищеними на суму 1000 грн. (4000 грн.

х 25 % : 100 %).

Ця помилка не спричинила заниження податкового зобов’язання за І квартал 2008 року і відповідно недоплата до бюджету податку на прибуток не виникла.

Як зазначалося, допущену помилку можна виправити через уточнюючий розрахунок

до декларації за І квартал 2008 року або в декларації з податку на прибуток за 11 місяців (у рядку 05.2).

Припустимо, підприємство вибрало уточнюючий розрахунок. Наведемо зразок його заповнення (фрагмент).

 

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

...

...

...

Витрати не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валових витрат попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

2

4000

код

04.1

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

4000

 

 

 

 

 

 

 

 

...

...

...

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об’єкта оподаткування р. 1 - р. 2 - р. 3

4

- 4000

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25

...

...

...

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв’язку з виправленням помилки  р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

- 1000

Сума податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

10000

Сума виправленого (вірного) податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

9000

...

...

...

 

Виправляючи помилку через УР, необхідно пам’ятати, що наступна декларація з податку на прибуток (за 11 місяців поточного року) заповнються з правильними показниками, а в рядку 15 такої декларації має бути враховано суму, відображену в ряд. 7 уточнюючого розрахунку зі знаком «-».

Якщо підприємство бажає запобігти будь-яким запитанням з боку податкового органу про причини проведених коригувань, то при будь-якому варіанті виправлення воно може додати до

поточної декларації або до уточнюючого розрахунку письмове пояснення своїх дій. Цю можливість надано платнику податків абзацом третім п. 16.4 Закону про податок на прибуток. Вимагати ж від підприємства надання документів, що не мають відношення до звітності, податківці не мають права. Такий висновок випливає з п. 1 ст. 11 Закону № 509. Докладніше цю тему розглянуто у статті «Як реагувати на прохання податківців надати інформацію» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 24).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі