Теми статей
Обрати теми

ПДВ. ПДВ при передачі квартири працівнику

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДВ

 

ПДВ при передачі квартири працівнику

 

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 6 % придбало квартиру в новому будинку. Суми ПДВ, пов’язані з таким придбанням, до податкового кредиту не включалися. Тепер квартиру буде передано (подаровано) працівнику підприємства. Чи потрібно нараховувати ПДВ за такою операцією і чи можна включити до податкового кредиту своєчасно не включені суми ПДВ? Як у бухгалтерському обліку відобразити такі операції?

(м. Харків)

 

Операції з поставки житла

(об’єктів житлового фонду), крім їх першої поставки, згідно з п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ звільнено від обкладення податком на додану вартість.

У зазначеному підпункті також розшифровано поняття «перша поставка», під яким мається на увазі перша передача готового новозведеного житла (об’єкта житлового фонду) у власність покупця або поставка послуг (уключаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із будівництва такого житла за рахунок замовника.

Отже,

поставка житла від будівельної організації підприємству-замовнику обкладається податком на додану вартість у загальному порядку.

Подальша поставка підприємством квартири працівнику

незалежно від умов договору, за яким буде передано право власності на квартиру (продаж, дарування тощо), звільняється від обкладення ПДВ.

При цьому слід мати на увазі, що в

п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ передбачається: якщо платник придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основні фонди, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування згідно зі ст. 3 Закону про ПДВ, або звільняються від оподаткування згідно зі ст. 5 та п. 11.44 Закону про ПДВ, то суми ПДВ, сплачені у зв’язку з таким придбанням, не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

Отже, якщо підприємство первісно передбачало продати побудовану квартиру (використати її у звільнених операціях), то воно

не мало права включати до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені у зв’язку з її будівництвом. Тому в підприємства немає підстав для коригування податкового кредиту (відновлення раніше не включених сум ПДВ).

У бухгалтерському обліку перерахування грошових коштів будівельній організації підприємство відображає за дебетом субрахунку 371 «Розрахунки за виданими авансами» та кредитом субрахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті».

Після отримання оформлених документів про право власності та акта приймання-передачі квартири, її вартість відображається за дебетом субрахунку 151 «Капітальне будівництво» та кредитом субрахунку 371, у цьому випадку на всю вартість з урахуванням ПДВ.

Якщо квартира призначається для подальшого продажу (дарування), як у ситуації, що розглядається, то вона зараховується на баланс не на рахунок 10 «Основні засоби», а за дебетом субрахунку 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу» у кореспонденції із субрахунком 151, також на всю вартість з урахуванням ПДВ.

Питання нарахування інших податків при передачі житла працівнику підприємства та відображення таких операцій у бухгалтерському обліку було докладно розглянуто у статті «

Відчуження квартири єдиноподатника у власність засновнику або третій особі» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 50.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі